Ceremonii americane în Afganistan, la zece ani de la atacurile din 11 septembrie - VIDEO

Trupele americane mobilizate în Afganistan aduc un omagiu, duminică, celor aproximativ 3.000 de morţi de la 11 septembrie şi victimelor luptelor care durează de aproximativ zece ani în această ţară.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Ceremonii americane în Afganistan, la zece ani de la atacurile din 11 septembrie - VIDEO

Ceremonii americane în Afganistan, la zece ani de la atacurile din 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sunt prevăzute ceremonii atât în imensele baze de la Bagram, la 50 de kilometri nord de Kabul, şi Kandahar, important oraş din sudul ţării, cât şi în micile posturi de luptă mai izolate.

Duminică în zori, câteva sute de militari de la baza Fenty din Jalalabad, în estul Afganistanului, s-au reunit pentru o ceremonie de rugăciune, în timp ce drapelul american şi cel al brigăzii vor fi coborâte în bernă.

"A început aici şi se va termina aici", a declarat sergentul major Andrew Spano, înainte de a citi numele soldaţilor decedaţi în lupte în această zonă.

Celor aproximativ 3.000 de persoane care au murit în turnurile gemene din New York sau la Pentagon, în Washignton, li se adaugă peste 2.700 de militari ai coaliţiei, dintre care peste 1.750 americani, care au murit în ultimii zece ani în teatrul afgan.

La 7 octombrie 2001, la mai puţin de o lună după atentate, Statele Unite au lansat o ofensivă împotriva Afganistanului şi au înlăturat de la putere, în câteva săptămâni, regimul talibanilor, care a refuzat să îl predea pe Osama ben Laden, "creierul" atentatelor din 11 septembrie.

Talibanii s-au reorganizat ulterior şi insurecţia lor, din ce în ce mai sângeroasă nu a încetat să se extindă în ţară.

"Unii, la noi, întreabă de ce suntem aici (...) Suntem aici ca să nu mai fie niciodată un alt 11 septembrie provenind de pe teritoriul afgan", a declarat duminică dimineaţă ambasadorul american la Kabul, Ryan Crocker, în cadrul unei ceremonii, în prezenţa comandantului trupelor NATO, generalul american John Allen.

Aproximativ 130.000 de militari ai NATO sunt mobilizaţi în Afganistan, dintre care două treimi sunt americani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici