Cererea de energie a centrelor de date AI se va cvadrupla până în 2030
Conform unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), prelucrarea datelor, în special pentru inteligența artificială, va consuma numai în SUA mai multă energie electrică decât producția de oțel, ciment, produse chimice și toate celelalte bunuri mari consumatoare de energie la un loc, până în 2030.
Potrivit raportului, cererea globală de energie electrică din partea centrelor de date va fi mai mult decât dublă până în 2030. Inteligența artificială va fi principalul motor al acestei creșteri, doar cererea din partea centrelor de date dedicate inteligenței artificiale urmând să crească de peste patru ori.
Un centru de date consumă la fel de multă energie electrică ca 100.000 de gospodării
În prezent, un centru de date consumă la fel de multă energie electrică ca 100.000 de gospodării, dar unele dintre cele aflate în construcție vor necesita de 20 de ori mai multă, potrivit The Guardian.
Temerile că adoptarea rapidă a AI va distruge speranțele de a aborda criza climatică au fost „exagerate”, potrivit raportului, care a fost publicat joi. Acest lucru se datorează faptului că utilizarea inteligenței artificiale pentru a eficientiza consumul de energie și alte activități ar putea duce la economii care să reducă emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a declarat: „Odată cu apariția inteligenței artificiale, sectorul energetic se află în fruntea uneia dintre cele mai importante revoluții tehnologice ale timpului nostru. AI este un instrument cu potențial incredibil de puternic, dar depinde de noi – societățile, guvernele și companiile noastre – cum îl folosim”.
Folosirea inteligenței artificiale ar putea facilita proiectarea rețelelor electrice pentru a prelua mai multă energie regenerabilă. Majoritatea rețelelor au fost concepute pentru centralele electrice centralizate pe bază de combustibili fosili care produc niveluri fiabile de energie electrică, dintre care unele pot fi oprite și pornite relativ rapid. Acestea trebuie să fie reproiectate pentru a echilibra cererea atunci când o mai mare parte din aprovizionare provine din surse intermitente și uneori imprevizibile, precum energia eoliană și solară.
Aceste utilizări ar putea compensa o parte din cererile masive pe care AI le va impune sistemelor energetice ale lumii. Totuși, potrivit raportului AIE, este probabil să fie nevoie de o mai mare orientare din partea guvernelor. Neglijată, creșterea rapidă a AI ar putea deveni o problemă gravă pentru sistemele energetice și pentru mediu.