Cetăţenii de etnie romă, nedoriţi în Europa

Romii, indezirabili atât în Franţa cât şi în orice altă parte a Europei, fac obiectul unor expulzări periodice, ceea ce permite înregistrarea progresivă a întregii comunităţi.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii de etnie romă, nedoriţi în Europa

Cetăţenii de etnie romă, nedoriţi în Europa (Imagine: Le Monde)

Marţi, circa 70 de persoane au fost evacuate din Lille, alte 55 din Saint-Etienne, iar până la sfârşitul lui august vor fi evacuaţi circa 633 de romi din cea mai mare tabără din Franţa, de la Saint-Ouen, instalată pe un teren destinat construirii de locuinţe sociale, relatează publicaţia Le Monde în ediţia electronică.

Statul şi comunităţile locale intenţionează să creeze în această comună "un sat de integrare", unde şi-au exprimat dorinţa de a rămâne peste 300 de romi. Serviciile sociale explică însă că o asemenea aşezare nu poate primi mai mult de 20 de familii, ceilalţi fiind nevoiţi să plece. "Nu vom tolera tabere haotice", a avertizat subprefectul din Saint-Denis, Olivier Dubaut.

Conform unor proiecte similare, numai 21 de familii au fost selectate pentru a rămâne la Saint-Denis, şi 18 la Aubervilliers. "Voinţa politică lipseşte. Numai un sprijin financiar european ar permite realizarea unor proiecte mai ample", a declarat Marie-Louise Mouket, reprezentantă a Pactului Arim 93. Organizaţia a fost însărcinată de către primărie să efectueze o anchetă soacială, care va permite prefectului că aprecieze criteriile de selectare a familiilor care au "disponibilitatea de a se integra în societatea franceză" pe plan profesional, educaţional şi lingvistic". "Cei care nu vor corespunde criteriilor vor fi nevoiţi să părăsească teritoriul francez", precizează Dubaut.

În final, 400 de romi din Saint-Ouen sunt ameninţaţi cu expulzarea şi 94 s-au înscris la serviciile pentru imigraţie pentru a fi repatriaţi voluntar în România, contra sumei de 300 de euro, unii afirmând că li s-au promis numai 150 de euro. Cu toate acestea, cei mai mulţi nu vor să plece în România, şi nimic nu îi va împiedica să se îmbarce din nou cu destinaţia Franţa.

De la aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, românii şi bulgarii sunt în continuare supuşi dispoziţiilor speciale în ceea ce priveşte munca, dar au dreptul la libera circulaţie. Dacă nu dispun de un loc de muncă, nu au mijloace de subzistenţă şi au depăşit trei luni de şedere în altă ţară, românii şi bulgarii pot fi expulzaţi. În 2007, din cei 23.186 de străni expulzaţi, 2.271 au fost români şi 810 bulgari.

Diferite organizaţii denunţă frecvent aceste expulzări ca fiind absurde, întrucât din cei 55 de romi expulzaţi la 17 iulie din Saint-Etienne, doi au revenit în Franţa în mai puţin de două săptămâni, potrivit lui Georges Gunther, din cadrul organizaţiei Solidaritea cu Romii. Pentru a preveni revenirea lor în hexagon şi ca să nu beneficieze de mai multe ori de ajutorul de repatriere aceştia vor fi înregistraţi biometric.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici