Cetăţenii din Republica Moldova şi-au ales, duminică, primarii. Rezultat foarte strâns pentru şefia Primăriei Chişinăului: Socialistul Ion Ceban şi Andrei Nastase, candidatul Blocului "ACUM", la egalitate - EXIT-POLL

Socialistul Ion Ceban şi Andrei Nastase, candidatul Blocului "ACUM", sunt la egalitate în turul decisiv al scrutinului pentru Primăria Chişinăului, potrivit proiecţiilor realizate pe baza unui sondaj de tip exit-poll efectuat de IMAS, informează site-ul Cotidianul.md.

Urmărește
1259 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii din Republica Moldova şi-au ales, duminică, primarii. Rezultat foarte strâns pentru şefia Primăriei Chişinăului: Socialistul Ion Ceban şi Andrei Nastase, candidatul Blocului "ACUM", la egalitate - EXIT-POLL

Cetăţenii din Republica Moldova şi-au ales, duminică, primarii. Rezultat foarte strâns pentru şefia Primăriei Chişinăului: Socialistul Ion Ceban şi Andrei Nastase, candidatul Blocului "ACUM", la egalitate - EXIT-POLL

UPDATE ora 21.25 Rezultat foarte strâns la scrutinul pentru funcţia de primar al Chişinăului - exit-poll

Socialistul Ion Ceban şi Andrei Nastase, candidatul Blocului "ACUM", sunt la egalitate în turul decisiv al scrutinului pentru Primăria Chişinăului, potrivit proiecţiilor realizate pe baza unui sondaj de tip exit-poll efectuat de IMAS, informează site-ul Cotidianul.md.

Cetăţenii din 384 de localităţi din Republica Moldova şi-au ales, duminică, primarii, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale, însă cea mai urmărită cursă a fost cea pentru Chişinău.

Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, parte a Blocului ACUM, şi Ion Ceban, candidatul Partidului Socialist, au obţinut amândoi câte 37% din voturi, potrivit sondajului.

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 8206 de persoane, la ieşirea de la urnele de vot.

Peste 240.000 de oameni sau 37,9% din cetăţenii Chişinăului cu drept de vot s-au prezentat la scrutinul local de duminică. Prezenţa este peste cea înregistrată în primul tur, când au votat 36,05% din alegători.

Luptă strânsă pentru şefia Primăriei, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale din Republica Moldova/ Igor Dodon: Deseori se votează geopolitic. Nu călcaţi pe aceeaşi greblă

Cetăţenii din 384 de localităţi din Republica Moldova şi-au ales, duminică, primarii, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale, însă cea mai urmărită cursă este cea pentru Primăria Chişinău, între Andrei Nastase, candidatul Blocului „ACUM", şi socialistul Ion Ceban. Totodată, preşedintele Igor Dodon a afirmat că un vot geopolitic este o eroare şi a îndemnat locuitorii Chişinăului „să nu calce pe aceeaşi greblă" la alegerile pentru primăria capitalei Republicii Moldova, pentru că „nu va veni nimeni de la Moscova, Bucureşti, Bruxelles sau Kiev să facă ordine în Chişinău".

Duninică, 3 noiembrie 2019, în Republica Moldova se desfăşoară turul doi al alegerilor locale generale în 384 de localităţi, inclusiv în municipiul Chişinău, unde niciunul dintre candidaţii la funcţia de primar nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor la 20 octombrie 2019. În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidaţi clasaţi în ordinea numărului de voturi. Va fi declarat ales candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care vor participa la votare.

Cele peste 1040 de secţii de votare vor fi deschise între orele 7.00 şi 21.00.

Socialistul Ion Ceban şi candidatul Blocului "ACUM" Andrei Năstase luptă, azi, pentru fotoliul de primar al Capitalei. În data de 20 octombrie, când a avut loc primul tur, Ceban a strâns cele mai multe voturi, peste 40 la sută, iar Năstase a acumulat puţin peste 31 de procente.

Pentru prima dată din ultimii opt ani, un sondaj de tip exit-poll va fi efectuat în acest scrutin. Rezultatele exit-poll-ului vor fi făcute publice după închiderea secţiilor de votare.

Igor Dodon: Deseori se votează geopolitic. Nu călcaţi pe aceeaşi greblă

„Foarte des mergeam la vot, o bună parte din chişinăuieni, şi chiar dacă ştiam că nu-i cel mai bun candidat, dar îl votau geopolitic pentru că vine nu ştiu ce fel de ciumă, de ce culoare, verde, albastră, galbenă, roşie. Poate ajunge de această dată? Să lăsăm experimentele, să lăsăm persoanele care isterizează. Oare ne trebuie în Chişinău, începând cu ziua de mâine, cineva să facă isterică aşa cum a făcut-o săptămânele trecute? Vă îndemn să votaţi cu raţiunea, nu cu emoţiile, pentru că emoţiile ne-au făcut să ajungem în situaţia, în starea în care se află Chişinăul", a declarat Igor Dodon, la ieşirea din secţia de votare, potrivit site-ului Deschide.md.

„Mesajul meu către chişinăuieni este foarte simplu. Nu va veni Moscova, Bucureştiul, Bruxelles-ul sau Kievul să facă ordine la noi în Chişinău. În Chişinău, ordine vom face noi. Nu călcaţi pe aceeaşi greblă pe care aţi călcat în ultimii ani. Chiar dacă ştiam că nu e cel mai bun candidat, dar se vota geopolitic, pentru că vine ciuma nu ştiu de ce culoare. Poate ajunge, să lăsăm experimentele, să lăsăm persoanele care isterizează. Emoţiile ne-au făcut să ajungem în situaţia actuală", a subliniat preşedintele moldovean.

Maia Sandu spune că a votat pentru a continua efortul de curăţare a statului de elemente corupte

Premierul moldovean Maia Sandu a declarat la ieşirea de la urne că a votat la alegerile locale din Republica Moldova pentru pentru a continua efortul de curăţare a statului de corupţie, precum şi pentru a avea un oraş mai frumos şi mai drag, cu apă curată şi aer curat, informează site-ul Unimedia.

Maia Sandu s-a prezentat la secţia de vot singură, fără pază, duminică dimineaţă, pentru a vota în cadrul celui de-al doilea scrutin al alegerilor locale în municipiul Chişinău.

„Probleme sunt foarte multe, dar sper că vom putea continua efortul de curăţare a instituţiilor de elemente corupte, de oameni iresponsabili, care au delapidat averile publice, care au creat problemele existente. Îmi doresc în primul rând să avem oameni oneşti aleşi azi, oameni curajoşi, care să spargă toate schemele de corupţie şi care ştiu şi pot rezolva problemele cu care se confruntă cetăţenii. Am votat pentru ca să putem continua efortul dificil, dar absolut necesar de curăţare a statului", a declarat premierul Republicii Moldova.

„Îmi doresc să se rezolve problemele principale şi să am siguranţa că bugetul municipiului Chişinău e folosit corect, în interesul cetăţenilor, să avem investiţii serioase pentru a putea rezolva probleme care ţin şi de amenajarea parcărilor, şi de reparaţia drumurilor. Doresc să avem proiecte care să facă oraşul nostru mai frumos, să ne fie drag de acest oraş", a completat Maia Sandu.

Andrei Năstase: De alegerile din Chişnău va depinde viitorul R.Moldova, mai presus de orice partid

Andrei Năstase, candidatul Blocului „ACUM" (proeuropean) la funcţia de primar al Chişnăului, a declarat duminică, după ce exercitat dreptul la vot, că de rezultatul alegerilor locale va depinde viitorul Republicii Moldova, mai presus de orice partid politic, relatează publicaţia Jurnal.md.

„Aşa cum am făcut-o de fiecare dată, am votat pentru principiile şi valorile în care cred. Am votat pentru oamenii din Chişinău şi suburbii", a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, parte a Blocului ACUM.

Andrei Năstase a mai menţionat: „De rezultatul alegerilor de astăzi din Chişnău va depinde viitorul ţării noastre, mai presus de orice partid politic. Al treilea tur nu există. Astăzi este ziua când putem face începutul unui viitor senin în ţara noastră. E momentul să facem schimbarea".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici