"ChatGPT favorizează plagiatul". Un filosof în vârstă de 94 ani scrie că inteligenţa artificială este limitată

  • De la debutul lui ChatGPT din noiembrie, acesta şi alţi chatbot alimentaţi cu inteligenţă artificială de la Google şi Microsoft au terorizat utilizatorii, s-au angajat în conversaţii tulburătoare şi au furnizat informaţii inexacte.
  • Dar cea mai mare limitare a inteligenţei artificiale ar putea fi ceea ce neurologii au avertizat de mult timp : s-ar putea să nu poată niciodată reproducă complet modul în care funcţionează creierul uman.
  • Tehnologia nu va fi niciodată capabilă să poarte discuţii reale la modul cum excelează creierul uman, potrivit lui Noam Chomsky (în vârstă de 94 ani), printre cei mai influenţi filosofi contemporani.
Urmărește
4824 afișări
Imaginea articolului "ChatGPT favorizează plagiatul". Un filosof în vârstă de 94 ani scrie că inteligenţa artificială este limitată

Sursa Foto - Encyclopedia Britannica

„ChatGPT de la OpenAI, Bard de la Google şi Sydney de la Microsoft sunt minuni ale învăţării automate”, a scris Chomsky împreună cu profesorul de lingvistică Ian Roberts şi cercetătorul în domeniul inteligenţei artificiale Jeffrey Watumull, într-un eseu publicat miercuri în New York Times.

Dar  în timp ce Chomsky spune că ChatGPT ar putea fi considerat un pas înainte, el crede că momentul în care inteligenţa artificială poate egala sau depăşi inteligenţa umană este încă departe.

Chomsky a scris că inteligenţei artificiale îi lipsesc moralitatea şi gândirea raţională şi acest aspect ar putea fi un obstacol de netrecut pentru a imita gândirea umană.

„Ştim din filosofie că inteligenţa artificială diferă profund de modul în care oamenii folosesc limbajul. Aceste diferenţe pun limitări semnificative asupra a ceea ce pot face aceste programe”, a scris Chomsky.

El a continuat: „Într-adevăr, astfel de programe sunt blocate într-o fază preumană sau non-umană a evoluţiei cognitive. Adevărata inteligenţă este demonstrată în capacitatea de a gândi şi de a exprima lucruri improbabile, dar perspicace”.

Filosoful avertizează că programele de acest tip pot încuraja plagiatul în mediul academic, cercetare şi în învăţământ. 

„ChatGPT prezintă ceva asemănător banalităţii răului: plagiat şi apatie. Rezumă argumentele standard din literatura de specialitate printr-un fel de super-completare automată, refuză să ia o poziţie faţă de orice, pledează nu doar în ignoranţă, ci şi în lipsă de inteligenţă şi, în cele din urmă, se apără după ordinele date, transferând responsabilitatea creatorilor săi”,  a scris Chomsky.

„În absenţa unei capacităţi de a raţiona pe baza principiilor morale, ChatGPT a fost restricţionat grosier de programatorii săi de a contribui cu ceva nou la discuţii controversate. I-a fost sacrificată creativitatea pentru un fel de amoralitate”, a adăugat filosoful, potrivit Fortune

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici