- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cheltuielile militare globale au depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari pe an. Ameninţarea rusă, principalul factor
Cheltuielile militare globale au depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari pe an şi se pare că vor creşte şi mai mult, pe măsură ce ţările europene îşi întăresc forţele armate ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
În 2021, ţările au cheltuit în total 2.113 miliarde de dolari pentru armatele lor, în creştere cu 0,7% în termeni reali faţă de anul precedent, potrivit unui raport publicat luni de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
După o scurtă perioadă de scădere a cheltuielilor militare între 2011 şi 2014, acestea au crescut timp de 7 ani consecutiv, potrivit datelor SIPRI. În urma invaziei la scară largă a Ucrainei, mai multe guverne europene au promis o revizuire a cheltuielilor pentru a spori capacităţile forţelor lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
„Europa se afla deja pe o tendinţă de creştere, iar această tendinţă se va accelera şi intensifica”, a declarat Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI privind cheltuielile militare şi producţia de armament, într-un interviu. „De obicei, schimbarea se întâmplă încet, până când te afli într-o criză şi atunci schimbarea se produce cu adevărat. Cred că acolo ne aflăm acum”.
Revenirea din 2015 a fost parţial alimentată de creşterea cheltuielilor în Europa, după ce anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a ridicat nivelul de ameninţare perceput, în acelaşi timp în care administraţia americană condusă de Donald Trump a sporit presiunea asupra aliaţilor din NATO pentru a cheltui mai mult pentru forţele lor armate, a spus Beraud-Sudreau.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO