Chile, una dintre zonele cu cea mai puternică activitate seismică din lume
Statul Chile este situat într-una dintre zonele cu cea mai puternică activitate seismică din lume, la convergenţa a două plăci tectonice majore, care provoacă seisme cu magnitudinea de 8 la aproape fiecare zece ani, a declarat Rolando Armijo, de la Institutul de Fizica Globului.
Chile, una dintre zonele cu cea mai puternică activitate seismică din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Suprafaţa Pământului este divizată în plăci tectonice aflate în mişcare unele în raport cu altele. În numeroase regiuni de coastă, plăcile oceanice alunecă sub plăcile continentale, creând fenomenul de subducţie.
"Zonele de subducţie sunt regiunile globului cele mai expuse riscurilor seismice şi unor tsunami", a sublianiat Armijo, specialist în tectonică la Institutul de Fizica Globului din Paris (IPGP).
"Chile este un laborator natural unic pentru studierea cutremurelor de pământ, viteza mişcării plăcilor aici este foarte importantă", a adăugat expertul de origine chiliană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Pacificul este o zonă de subducţie deosebit de activă pe plan seismic. Cutremurele sunt numeroase şi violente din Chile în Alaska şi din Japonia în Noua Zeelandă, trecând prin Indonezia şi Filipine.
"Într-o regiune ca Chile, ştiam că se va produce un cutremur, dar este foarte dificil de făcut previziuni pe termen scurt", a afirmat Armijo. "Vom face «autopsia» acestui cutremur şi vom stabili dacă au fost semne preliminare", a adăugat el.
În Chile s-a produs cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, în Valvidia, la 22 mai 1960, cu magnitudinea de 9,5.
Acest cutremur a rupt peste 1.000 de kilometri de contact între plăcile din Chile, placa oceanică numită Nazca şi placa Americii de Sud. Acesta a provocat un tsunami ale cărui efecte distructive au fost resimţite în tot Pacificul.
Activitatea seismică intensă din Chile rezultă din convergenţa rapidă, de şapte-opt centimetri pe an, a plăcii Nazca şi a subducţiei sale sub bordura vestică a continentului sud-american, provocând o deformare marcată de formarea Anzilor.
"Centrul statului Chile este o zonă foarte sensibilă", susţine Armijo.
Aproape toate oraşele de coastă din Chile au fost afectate de un cutremur mare în cursul secolului trecut.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO