Potrivit agenţiei China Nouă, un grup, format din „infractori terorişti violenţi”, a fost prezentat în faţa a şapte mii de persoane, printre care oficiali ai Partidului Comunist, în prefectura Ili.
Pedepsele pronunţate de judecători vizau cazuri de crimă şi viol, „separatism” sau „participare la o grupare teroristă”, anunţă agenţia de stat.
Trei persoane au fost condamnate la moarte pentru că au ucis cu toporul anul trecut o familie de patru persoane, „utilizând metode extrem de crude”, a adăugat agenţia de stat.
La rândul său, poliţia a anunţat că 38 de suspecţi au fost inculpaţi, iar alţi 27 trimişi în detenţie.
Evenimentul a fost organizat pentru „a arăta determinarea totală a autorităţilor în vederea reprimării celor trei forţe ale terorismului violent”, a anunţat şeful adjunct al filialei locale a Partidului Comunist, făcând aluzie la separatism, extremism religios şi terorism.
„Vinovaţii nu vor scăpa”, a adăugat acest oficial local, făcând apel către cei care provoacă scandaluri „să se ducă la autorităţi şi să-şi declare crimele”.
Menite pentru a impresiona populaţia, procesele colective pe stadioane au început în anii 1950 şi au continuat până în anii 1990.
Beijingul a anunţat în weekendul trecut lansarea unei campanii de reprimare a terorismului, după o serie de atentate sângeroase atribuite unor radicali din Xinjiang.
Ultimul atentat a avut loc joi, într-o piaţă din capitala regională Urumqi, şi s-a soldat cu 39 de morţi şi 90 de răniţi, fiind unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani.
În plus, China Nouă a anunţat că un oficial de rang înalt din Ili, prefectura în care a avut loc procesul, a devenit recent obiectul unei anchete pentru „atitudinea sa echivocă în legătură cu incidente teroriste violente”.
Acest oficial uigur, Batur Duwamet, director adjunct la Biroul pentru Afaceri Generale a Guvernului local, a „exprimat în public opinii care nu sunt în conformitate cu politicile locale referitoare la problemele etnice”, a precizat cotidianul oficial Global Times.