Programul reuniunii de două zile de la Bruxelles, care începe la ora 17.00 (18.00, ora României), este foarte încărcat.
Şefii de stat şi de guvern vor discuta despre perspectiva oferiririi unui ajutor financiar Portugaliei, împreună cu FMI. În paralel, ambasadorii statelor NATO vor continua negocierile pentru stabilirea rolului Alianţei în operaţiunea din Libia. Din cauza refuzului Turciei, NATO nu se poate implica în menţinerea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei.
Conform unui diplomat, Statele Unite par să dea semne de nerăbdare în legătură cu NATO, Washingtonul dorind să predea cât mai rapid comanda operaţiunii din Libia. Se pare că un compromis cu Turcia ar prevedea ca NATO să participe la operaţiunea din Libia, dar statele din cadrul NATO care nu doresc acest lucru pot refuza.
Germania a decis să suspende participarea navelor sale la operaţiunile NATO din Marea Mediterană pentru a nu se implica în aplicarea embargoului maritim impus Libiei.
Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat regretul în legătură cu „dezorganizarea europeană” în această situaţie. Liderii reuniţi la Bruxelles vor discuta măcar despre un rol al UE în Libia, existând posibilitatea participării la o misiune umanitară în această ţară.
În plus, trebuie să se stabilească ce se va întâmpla după eventuala înlăturare a regimului Muammar Kadhafi. „Intervenţia militară nu este un scop în sine, va trebui găsită o soluţie politică la această criză, iar Consiliul European trebuie să dezbată acest lucru”, a subliniat o sursă apropiată de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.