China a publicat IMAGINI DIN SATELIT cu posibile rămăşiţe ale avionului dispărut, dovedind o transparenţă neobişnuită

China a dat dovadă de o transperanţă neobişnuită în legătură cu capacităţile sateliţilor săi, dezvăluind public fotografii care arată posibile rămăşiţe ale avionului Boeing dispărut sâmbătă de pe radare, afirmă un expert.

Urmărește
1060 afișări
Imaginea articolului China a publicat IMAGINI DIN SATELIT cu posibile rămăşiţe ale avionului dispărut, dovedind o transparenţă neobişnuită

China a publicat IMAGINI DIN SATELIT cu posibile rămăşiţe ale avionului dispărut, dovedind o transparenţă neobişnuită (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax foto)

Administraţia Publică de Ştiinţe, Tehnologie şi Industrie de Apărare a publicat miercuri trei fotografii în care apar obiecte mari plutind pe mare, în zona în care a dispărut avionul Malaysia Airlines.

Imaginile, preluate duminică, nu au fost date publicităţii decât după câteva zile şi nu se ştie dacă au fost comunicate între timp Malaysiei. Avioanele trimise joi de Vietnam şi Malaysia la faţa locului nu au reperat deocamdată niciun fragment de fuselaj.

În opinia lui Morris Jones, analist spaţial independent din Australia, publicarea acestor imagini de către Beijing demonstrează o transparenţă excepţională, deoarece programul spaţial chinez, care depinde de armată, rămâne înconjurat de un mare secret.

"Imaginile prin satelit sunt instrumente strategice care au aplicaţii militare, iar statele sunt în general reticente în a arăta de ce sunt capabili sateliţii lor", a explicat el pentru AFP.

"Imaginile reale sunt fără îndoială de o calitate mai bună decât cele transmise presei", a adăugat expertul. Autorităţile le-au difuzat la o rezoluţie suficientă pentru "a arăta ceva", dar ele au fost "deteriorate pentru a disimula capacităţile precise ale satelitului", a apreciat el.

Deşi capacităţile spaţiale chineze sunt cu mult în urma celor ale Statelor Unite, ţara a înregistrat progrese importante în ultimii ani şi speră să lanseze o staţie spaţială independentă în 2020.

Între începutul căutărilor, sâmbătă, şi marţi dimineaţa, cei zece sateliţi reorientaţi de China au strâns informaţii dintr-o zonă de 120.000 de kilometri pătraţi, aproape cât suprafaţa Greciei, au precizat autorităţile.

Întrebat despre natura fragmentelor reperate, un oficial chinez de la Centrul de gestionare a datelor şi aplicaţii satelitare (CRESDA) a declarat pentru AFP că analiza imaginilor continuă. "Încă nu am tras o concluzie".

În ceea ce priveşte întârzierea de patru zile între momentul în care au fost surprinse imaginile şi cel al publicării lor, Morris Jones nu "vede absolut nimic suspect".

"Sateliţii trebuie să se poziţioneze, să facă fotografia, să o trimită unei staţii la sol şi apoi aceasta trebuie analizată. Şi nu uitaţi că, la sol, analiştii au probabil o enormă cantitate de informaţii de examinat", a explicat el.

La rândul lor, autorităţile malaysiene au apreciat joi că aceste fotografii au fost difuzate "din greşeală şi nu arată niciun fragment" în realitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici