China a sacrificat 40.000 de porci în prima lună de la primul focar de pestă porcină africană

În China, circa 40.000 de porci au fost sacrificaţi, în prima lună de la depistarea unui focar de pestă porcină africană, în încercarea de a nu răspândi virsul în Asia, scriu The Economist şi Reuters. În România, numărul este de patru ori mai mare, în opt luni.Situaţia poate provoca diverse efecte.

Urmărește
1323 afișări
Imaginea articolului China a sacrificat 40.000 de porci în prima lună de la primul focar de pestă porcină africană

Într-o lună de la primul focar de pestă porcină africană, China a sacrificat 40.000 de porci

Boala a fost depistată în data de 3 august, când la o mică fermă din Liaoning, oraş aflat în provincia îndepărtată de Nord-Est a ţării, 47 din 383 de porci au murit. De acolo, virusul s-a răspândit în alte cinci provincii: Anhui, Henan, Heilongjiang, Jiangsu şi Zhejiang. Autorităţile au intensificat inspecţiile, au închis câteva pieţe de animale vii, au oprit transportul de porci din zonele afectate şi au sacrificat aproape 40.000 de porci până în prezent.

La data de 5 septembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a organizat o întâlnire de urgenţă a experţilor regionali în domeniul sănătăţii animale în Bangkok. Debutul rapid al bolii în China şi răspândirea în locuri la o distanţă de 1.000 de kilometri ridică semne de îngrijorare pentru specialiştii FAO, care spun că, în acest ritm, s-ar putea trece cu uşurinţă peste frontierele Chinei.

De asemenea, efectele pestei porcine africane nu sunt doar în materie de pierderi de animale, ci şi economice. Preţul cărnii de porc are efecte asupra indicelui preţurilor de consum - mai direct, inflaţie. Cu o cincime din populaţia lumii, China consumă jumătate din carnea de porc produsă la nivel global, astfel încât Guvernul chinez a creat o rezervă strategică de carne de porc pentru a menţine preţul stabil.

China a mai fost lovită în 2007 de un virus - boala urechilor albastre - care a fost răspândit în 26 de provincii, infectând 257.000 de porci, dintre care 68.000 au murit şi 175.000 au fost sacrificaţi, fiind consideraţi purtători. Episodul din urmă cu 11 ani a provocat o creştere de 87% a preţurilor la carne de porc, ducând la unul dintre cele mai mari salturi ale inflaţiei din ultimele două decenii.

Potrivit Reuters, China a raportat, joi, cel de-al zecelea focar de pestă porcină africană în mai puţin de o lună. Eforturile de combatere a răspândirii rapide, prin interzicerea transportului porcilor vii din zonele infectate, a provocat o golire a stocurilor de carne pentru ferme şi abatoare.

România este o altă ţară în care boala evoluează rapid, dar dinamica este redusă comparativ cu cea din China. Primul focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o gospodărie din comuna Micula (judeţul Satu-Mare), în ianuarie 2018, iar, până în prezent, numărul porcilor sacrificaţi din cauza infestării cu virusul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete. Boala s-a extins în 190 de localităţi din 11 judeţe, fiind înregistrate 826 de focare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici