China ar putea înregistra aproape un milion de decese în momentul ieşirii din zero-Covid - studiu
Ieşirea bruscă şi nepregătită a Chinei din politica zero-Covid ar putea duce la aproape un milion de decese, potrivit unui nou studiu, în timp ce ţara se pregăteşte pentru un val de infecţii fără precedent care se va răspândi din cele mai mari oraşe ale sale în vastele zone rurale, scrie CNN.
China ar putea înregistra aproape un milion de decese în momentul ieşirii din zero-Covid - studiu
Timp de aproape trei ani, guvernul chinez a recurs la restricţii stricte, carantine centralizate, teste în masă şi urmărirea riguroasă a contactelor pentru a limita răspândirea virusului. Această strategie costisitoare a fost abandonată la începutul acestei luni, în urma unei explozii de proteste în întreaga ţară.
Însă experţii au avertizat că ţara este slab pregătită pentru o astfel de decizie, nereuşind să crească rata de vaccinare a persoanelor în vârstă, să sporească capacitatea de intervenţie şi de terapie intensivă în spitale şi să stocheze medicamente antivirale.
În condiţiile actuale, o redeschidere la nivel naţional ar putea provoca până la 684 de decese la un milion de persoane, potrivit previziunilor făcute de trei profesori de la Universitatea din Hong Kong.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Având în vedere că populaţia Chinei este de 1,4 miliarde de persoane, acest lucru ar însemna 964.400 de decese.
Valul de infecţii ar "probabil că ar supraîncărca multe sisteme locale de sănătate din întreaga ţară", se arată în lucrare, publicată săptămâna trecută pe serverul Medrxiv şi care nu a fost încă supusă evaluării de către colegi.
Ridicarea simultană a restricţiilor în toate provinciile ar duce la cereri de spitalizare de 1,5 până la 2,5 ori mai mari decât capacitatea spitalelor, potrivit studiului.
Dar acest scenariu cel mai rău ar putea fi evitat dacă China va distribui rapid vaccinuri de rapel şi medicamente antivirale.
Cu o acoperire vaccinală de 85% pentru a patra doză şi o acoperire antivirală de 60%, numărul de decese poate fi redus cu 26% până la 35%, potrivit studiului, care este finanţat parţial de Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) şi de guvernul din Hong Kong.
Luni, autorităţile sanitare chineze au anunţat două decese cauzate de Covid, ambele în Beijing, care se confruntă cu cea mai gravă epidemie de la începutul pandemiei.
Acestea au fost primele decese raportate oficial de la relaxarea dramatică a restricţiilor din 7 decembrie, deşi postările din reţelele de socializare chineze au indicat o creştere a cererii la casele funerare şi crematoriile din Beijing în ultimele săptămâni.
Un angajat de la o casă funerară de la periferia Beijingului a declarat pentru CNN că au fost copleşiţi de cozile lungi pentru incinerare, iar clienţii vor trebui să aştepte cel puţin până a doua zi pentru a-i incinera pe cei dragi.
Pe Baidu, motorul de căutare online dominant în China, căutările pentru "case funerare" de către locuitorii din Beijing au atins un nivel record de când a început pandemia.
Alte oraşe mari se confruntă, de asemenea, cu o creştere a numărului de infecţii. În centrul financiar din Shanghai, şcolile au mutat majoritatea cursurilor online începând de luni. În metropola sudică Guangzhou, autorităţile le-au spus elevilor care urmează cursuri online şi preşcolarilor să nu se pregătească pentru revenirea la şcoală.
În megaoraşul Chongqing din sud-vest, autorităţile au anunţat duminică că lucrătorii din sectorul public care au fost testaţi pozitiv la Covid pot merge la serviciu "în mod normal" - o schimbare remarcabilă pentru un oraş care, cu doar câteva săptămâni în urmă, se afla în mijlocul unui blocaj în masă.
Este dificil să se judece adevărata amploare a epidemiei după cifrele oficiale. China a încetat să mai raporteze cazurile asimptomatice săptămâna trecută, recunoscând că nu mai este posibil să urmărească numărul real de infecţii.
Experţii chinezi au avertizat că ce este mai rău încă nu a venit. Wu Zunyou, epidemiologul şef al CDC din China, a declarat că ţara este lovită de primul din cele trei valuri de infecţii aşteptate în această iarnă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO