China decernează propriul premiu pentru pace, cu o zi înaintea ceremoniei de la Oslo

China a decernat joi propriul premiu pentru pace, primul de acest tip, în cadrul unei conferinţe la Beijing, cu o zi înainte de ceremonia de la Oslo în onoarea disidentului chinez încarcerat, Liu Xiaobo, luareatul din acest an al premiului Nobel pentru Pace, relatează CNN.

13 afișări
Imaginea articolului China decernează propriul premiu pentru pace, cu o zi înaintea ceremoniei de la Oslo

China decernează propriul premiu pentru pace, cu o zi înaintea ceremoniei de la Oslo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O fetiţă în vârstă de şase ani, Zeng Yuhan, a primit un trofeu şi un certificat în faţa camerelor de televiziune din partea organizatorilor Premiului pentru Pace Confucius, alături de o sumă de 15.000 de dolari.

Gazda ceremoniei a declarat că Zeng Yuhan a fost aleasă să primească premiul în numele lui Lien Chan, adevăratul câştigător şi fost vicepreşedinte al Taiwanului, deoarece "copiii simbolizează pacea şi viitorul".

Membrii juriului au declarat că Lien, despre care susţin că a avut o contribuţie majoră la apropierea dintre Taiwan şi China continentală, nu poate participa la eveniment din "motive cunoscute de toată lumea", dar nu şi de laureat, comentează CNN.

Organizatorii au promis să facă din acesta un eveniment anual, înlăturând sugestiile că premiul lor este menit să contracareze premiul Nobel. "China este o naţiune mare, care a fost influenţată de conceptul confucianist de pace o lungă perioadă de timp", a declarat Tan Changliu, preşedintele comitetului. "Vrem să promovăm pacea în lume dintr-o perspectivă orientală", a adăugat el.

"Europa este plină de ţări mici care au luptat unele împotriva altora timp de secole", a adăugat el. "Nu vrem să vedem cum persoane care nu înţeleg pacea ruinează conceptul", a continuat acesta.

Alţi membri ai juriului s-au lansat în tirade împotriva Statelor Unite, acuzându-le că destabiliează nord-estul Asiei pe fondul tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Tan a refuzat să ofere detalii despre grupul său - altele decât că este o organizaţie neguvernamentală şi că banii oferiţi ca premiu provin de la un donator anonim - sau cum au selectat cei cinci membri ai juriului persoanele nominalizete şi câştigătorul.

Printre candidaţii din acest an pentru premiul Confucius se numără Nelson Mandela, Jimmy Carter, Bill Gates şi Panchen Lama, un lider budist tibetan loial Beijingului. Dintre cei opt nominalizaţi, numai poetul chinez Qiao Damo s-a prezentat la ceremonie şi a afirmat că este o mare onoare pentru el să fie selectat.

China a reacţionat furios faţă de decizia de acordare a premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo la 8 octombrie. Oficialii chinezi l-au numit în repetate rânduri pe acesta un infractor, iar premiul un complot al Occidentului împotriva Chinei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici