În opinia ambasadorului chinez la ONU, Liu Jieyi, acest gen de iniţiativă ‘”destabilizează pacea regională şi reprezintă o gravă ameninţare pentru pace”.
La 26 decembrie, Shinzo Abe, cunoscut pentru poziţiile sale naţionaliste tranşante, a provocat furia liderilor de la Beijing şi Seul, vizitând Yakusuni, unde sunt onoraţi soldaţii care şi-au dat viaţa pentru Japonia, dar şi 14 criminali de război, condamnaţi după 1945.
„Insist în dorinţa de a mă ruga (la sanctuar) şi de prezenta, în calitate de conducător al ţării, respectul meu victimelor războiului”, le-a spus el jurnaliştilor.
„Omagiul adus de Abe acestor criminali de război fascişti este o provocare la adresa victoriei în războiul împotriva fascismului”, a afirmat ambasadorul chinez, cu ocazia dezbaterii din Consiliul de Securitate cu tema „Lecţiile războiului şi căutarea unei păci permanente”.
Ambasadorul sud-coreean Ah Joon, de asemenea, a criticat autorităţile de la Tokyo şi a reamintit calvarul coreenelor folosite ca sclave sexuale de către soldaţii japonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Dacă Japonia vrea într-adevăr să contribuie la pacea regională şi mondială, ar trebui să se abţină de la provocarea statelor vecine prin negarea istoriei”, a declarat Ah Joon.
Vizita lui Abe la Yasukuni a provocat nemulţumirea Statelor Unite, care şi-au exprimat „dezamăgirea”, un gest rar faţă de principalul lor aliat în regiune. În pofida unei avalanşe de critici internaţionale, Shinzo Abe nu a îndepărtat, pe 9 ianuarie, posibilitatea de a efectua o nouă vizită la sanctuar.