Lansarea de către China a acestor sateliţi ar putea afecta dinamica puterii în Asia şi ar putea reduce raza de acţiune militară a Statelor Unite în regiune, potrivit studiului.
„Începând de la aproape nicio capacitate de supraveghere în timp real în urmă cu zece ani, PLA (Armata pentru eliberarea poporului) aproape că a egalat abilitatea Statelor Unite de a observa din spaţiu ţinte în timp real”, scriu doi dintre cercetătorii institutului, Eric Hagt şi Matthew Durnin, în Journal of Strategic Studies.
Dezvoltarea militară a Chinei s-a accelerat în ultimii ani. Ţara a dezvoltat o rachetă balistică anti-navă, a testat un avion fără pilot şi urmează să lanseze primul său portavion.
Amiralul Mike Mullen, oficialul cu cel mai înalt grad din armata americană, a declarat la sfârşitul săptămânii la Beijing că este clar că armata chineză se concentrează pe „negarea accesului” – un termen care descrie strategia de înlăturare a Statelor Unite din vestul Pacificului.
„Statele Unite nu pleacă”, a declarat amiralul Mullen. „Prezenţa noastră în această regiune a fost importantă pentru aliaţii noştri timp de mai multe decenii şi va continua să fie astfel”, a adăugat el.
Când China a testat rachete în apropiere de Taiwan în 1996, Statele Unite au mobilizat două portavioane în apele învecinate. Incapacitatea armatei chineze de a localiza aceste nave a fost o sursă de probleme majore care a contribuit la dezvoltarea programului de sateliţi al Chinei.