China îşi face simţită prezenţa în Balcani | Serbia începe construcţia unei căi ferate cu bani de la Beijing

Serbia a început, marţi, construcţia unei căi ferate finanţate de China, care are scopul de a îmbunătăţi infrastructura în statele balcanice şi de a intensifica influenţa Administraţiei de la Beijing în regiune, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Urmărește
516 afișări
Imaginea articolului China îşi face simţită prezenţa în Balcani | Serbia începe construcţia unei căi ferate cu bani de la Beijing

Serbia începe construcţia unei căi ferate finanţate de China

Serbia a împrumutat 250,4 milioane de euro, în luna mai, de la Banca Exim din China, pentru a construi o cale ferată modernă între Belgrad şi Budapesta.

Beijingul consideră Serbia, un candidat la statutul de membru UE, şi Ungaria, un stat deja membru, ca fiind parte din iniţiativa "O centură, Un drum", menită să ajute comerţul companiilor chineze cu firme din afară.

Calea ferată de mare viteză leagă, care leagă Budapesta de Belgrad, va costa în jur de 3,2 miliarde de euro. Proiectul va deveni principala rută a bunurilor venite, pe mare, din China şi ajunse în portul grecesc Pireu.

"Acest proiect este primul proiect transfrontalier luat în cadrul (summitului) 16+1 şi primul proiect între China şi UE, care include Serbia", a declarat premierul Ana Brnabici.

În cursul zilei de marţi, în cadrul summitului 16+1 între ţările dintre centrul şi estul Europei şi China, Ana Brnabici s-a întâlnit cu omologii săi din China şi Ungaria, Li Keqiang şi Viktor Orban, unde au discutat despre cooperarea viitoare.

Serbia şi China au avut relaţii bune încă din 1990, când Belgradul a fost izolat economic din cauza rolului pe care l-a avut în Războiul Iugoslav.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici