China nuanţează poziţia privind fostele state sovietice. Chişinăul a exprimat surprindere

Administraţia Chinei a încercat să nuanţeze, luni, poziţia privind statutul fostelor state sovietice, subliniind că recunoaşte suveranitatea acestor naţiuni, dar Franţa a decis să îl convoace pentru explicaţii pe ambasadorul Chinei, iar Chişinăul a exprimat surprindere privind această controversă.

Urmărește
5820 afișări
Imaginea articolului China nuanţează poziţia privind fostele state sovietice. Chişinăul a exprimat surprindere

Hepta/MAPPR

"China respectă statutul de naţiuni suverane în cazul republicilor apărute după destrămarea URSS", a declarat luni Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

"China respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor şi susţine obiectivele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite", a subliniat Mao Ning.

Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franţa, a generat polemici după ce a afirmat că naţiunile apărute după destrămarea Uniunii Sovietice nu au statut concret în dreptul internaţional.

"Ţările din fosta Uniune Sovietică nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu este niciun acord internaţional care să le concretizeze statutul de state suverane", a afirmat Lu Shaye într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 şi LCI.

Întrebat despre Crimeea, regiune ucraineană anexată de Rusia, Lu Shaye a precizat: "Depinde cum percepem problema. Crimeea aparţinea iniţial Rusiei. Hruşciov a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice. Nu trebuie să fie şicane pe astfel de probleme. Important este să se ajungă la un armistiţiu" în Ucraina.

În pofida clarificărilor oferite de Beijing, ambasadorul chinez, Lu Shaye, a fost convocat luni la Ministerul francez de Externe, conform cotidianului Le Figaro. Anterior, Lituania, Letonia şi Estonia anunţaseră intenţiile de convocare a ambasadorilor Chinei, pentru a oferi explicaţii.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova s-a declarat surprins de afirmaţiile ambasadorului chinez de la Paris.

"Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială. Observaţiile ambasadorului chinez in Franţa sunt absolut inacceptabile. Rămânem în aşteptarea clarificării poziţiei oficiale din partea autorităţilor chineze", a declarat Igor Zaharov, consilierul pentru comunicare al ministrului moldovean de Externe, citat de publicaţia Jurnal de Chişinău.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici