China, o ameninţare tot mai mare la adresa securităţii NATO. Liderii Alianţei se pregătesc să critice relaţia Xi Jinping-Putin la Summit-ul de la Washington

  • Summit-ul NATO din 2024 va avea loc în perioada 9-11 iulie la Washington, D.C., Statele Unite.
  • Liderii NATO vor pleda pentru un rol mai activ al Alianţei în coordonarea ajutorului internaţional şi a pregătirii militare pentru Ucraina.
  • China, o ţară îndepărtată de teritoriul Alianţei, dar a cărei influenţă creşte, va fi de asemenea un subiect important pe agenda summit-ului.
Urmărește
801 afișări
Imaginea articolului China, o ameninţare tot mai mare la adresa securităţii NATO. Liderii Alianţei se pregătesc să critice relaţia Xi Jinping-Putin la Summit-ul de la Washington

China, o ameninţare tot mai mare la adresa securităţii NATO. Liderii Alianţei se pregătesc să critice relaţia Xi Jinping-Putin la Summit-ul de la Washington

Pe agenda liderilor NATO care se vor reuni la Summit-ul de la Washington, în perioada 9-11 iulie, se va regăsi Ucraina, Rusia şi cheltuielile militare europene – dar şi o ţară îndepărtată de teritoriul Alianţei, pe care NATO nici n-o menţiona până acum 5 ani: China, scrie Wall Street Journal.

Beijingul ocupă un loc din ce în ce mai important pentru cei 32 de membri ai Tratatului Atlanticului de Nord şi ale aliaţilor lor apropiaţi din regiunea Asia-Pacific.

China sprijină financiar Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Guvernele NATO au acuzat China de implicare în activităţi de spionaj, atacuri cibernetice şi campanii de dezinformare pe teritoriile lor. De asemenea, China şi-a folosit puterea economică pentru a pedepsi ţările europene care susţin Taiwanul.

NATO intenţionează să critice China pentru sprijinul acordat invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat diplomaţi ai Alianţei.

Nu demult, europenii şi asiaticii se percepeau ca ocupând sfere geopolitice separate, sfere pe care SUA le unea în mod unic, datorită poziţiei sale geografice şi rolului global. Nu mai e cazul.

„Există o percepţie mai puternică acum asupra modului în care cele două teatre sunt legate strategic”, a declarat adjunctul secretarului de stat Kurt Campbell în timpul unei recente vizite la Bruxelles.

Atunci când premierul Japoniei s-a adresat unei sesiuni comune a Congresului în aprilie, una dintre primele probleme pe care le-a ridicat a fost invazia Rusiei în Ucraina, un continent departe de ţara sa.

„Aşa cum spun adesea, Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est de mâine”, a spus Fumio Kishida. Kishida i-a implorat pe americani să rămână angajaţi atât în Ucraina, cât şi în Indo-Pacific.

Liderii taiwanezi primesc ajutor din Europa

Liderii taiwanezi, îngrijoraţi de posibilele atacuri ale Chinei, primesc sprijin extern din partea unor state europene mici, precum Lituania şi Republica Cehă, care nu au practic niciun interes economic în Asia de Est. Aceste foste victime ale invaziei sovietice văd lupta globală împotriva autoritarismului şi vor să consolideze protecţia oferită de SUA, susţinând o cauză pe care Washington o consideră vitală.

China îşi extinde influenţa în Europa şi Africa

În acelaşi timp, China a trimis nave către Atlanticul de Nord, a achiziţionat facilităţi portuare comerciale în întreaga Europă şi a încercat să-şi asigure acces naval la porturile de pe coasta atlantică a Africii – plasându-şi astfel navele în apele patrulate de flotele NATO.

NATO se concentrează tot mai mult pe ameninţarea chineză

Unul dintre puţinele puncte de acord între preşedintele Biden şi rivalul său, Donald Trump, este că China reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii şi economiei SUA şi a aliaţilor săi.

NATO şi-a exprimat pentru prima dată îngrijorările cu privire la China într-o declaraţie a liderilor, la sfârşitul anului 2019.

În 2022, China a fost menţionată pentru prima dată în principalul document de orientare al NATO, Conceptul Strategic, care afirmă că „ambiţiile declarate şi politicile coercitive ale Chinei reprezintă o ameninţare la interesele, securitatea şi valorile noastre”.

Diviziuni în rândul membrilor NATO

Această nouă atenţie a NATO asupra Chinei şi Asiei nu a fost bine primită de toţi membrii. Franţa s-a opus unei propuneri interne de anul trecut de a desemna un înalt reprezentant civil la Tokyo, argumentând că Asia de Est este prea departe de Atlanticul de Nord şi că ţările membre ar trebui să gestioneze singure relaţiile.

Unii membri ai Alianţei din sudul Europei – care sunt mai preocupaţi de migraţia ilegală şi de ameninţările din Orientul Mijlociu decât de Asia – au susţinut, în linişte, Franţa.

China, acuzată de sprijinirea Rusiei în Ucraina

Totuşi, opiniile cu privire la China şi relaţiile acesteia cu NATO s-au schimbat din cauza ajutorului tot mai evident oferit Moscovei în Ucraina şi a refuzului Chinei de a condamna războiul. Directorul Naţional al Serviciilor de Informaţii din SUA a abordat această problemă cu ambasadorii NATO luna trecută.

China respinge acuzaţiile NATO

China respinge criticile NATO, afirmând că Alianţa „are o credinţă oarbă în utilizarea forţei” şi „creează o confruntare a blocurilor”, ceea ce reprezintă o adevărată ameninţare.

„China promovează pacea şi dialogul”, a declarat Ministerul chinez de Externe, şi a cerut NATO să reflecteze asupra rolului său în criza ucraineană şi să înceteze să mai dea vina pe China.

Canada vede ameninţarea Chinei

În cadrul NATO, una dintre cele mai semnificative schimbări în atitudinea faţă de China nu vine din partea unui aliat european, ci din partea Canadei – membru fondator al Alianţei, dar de mult timp un contribuitor modest la bugetul apărării.

Acum, Canada îşi sporeşte cheltuielile militare, deşi încă este departe de atingerea ţintei NATO de 2% din PIB pentru apărare.

În cadrul unei recente reuniuni NATO, ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, a declarat: „Canada se află într-un moment crucial. Suveranitatea şi securitatea noastră nu mai sunt asigurate de locaţia geografică care ne-a protejat timp de zeci de ani”.

„Canada a observat un număr tot mai mare de nave de cercetare şi platforme de supraveghere chinezeşti cu dublă utilizare, care colectează date despre nordul canadian şi care, conform legilor chineze, sunt puse la dispoziţia armatei chineze”, a declarat Blair.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici