China se alătură iniţiativei conduse de OMS pentru distribuţia vaccinului COVID-19. În COVAX sunt 168 de ţări, dar lipsesc SUA şi Rusia

  • China a anunţat vineri că s-a alăturat iniţiativei globale pentru un vaccin anti COVID-19, condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)
  • Astfel China devine cea mai mare economie de până acum care promite sprijin pentru "a ajuta la cumpărarea şi distribuirea corectă a vaccinurilor".
  • Mişcarea Chinei vine în timp ce poartă discuţii separate cu OMS pentru ca vaccinurile sale COVID-19 produse la nivel local să fie evaluate pentru utilizare internaţională.
  • Apare, de asemenea, pe fondul criticilor internaţionale cu privire la modul în care Beijingul a tratat pandemia, ceea ce a determinat creşterea neîncrederii în China, lucru ce reiese dintr-un sondaj recent.
Urmărește
3949 afișări
Imaginea articolului China se alătură iniţiativei conduse de OMS pentru distribuţia vaccinului COVID-19. În COVAX sunt 168 de ţări, dar lipsesc SUA şi Rusia

China se alătură iniţiativei conduse de OMS pentru distribuţia vaccinului COVID-19. În COVAX sunt 168 de ţări, dar lipsesc SUA şi Rusia

Declaraţia ministerului chinez de externe de vineri nu a oferit detalii cu privire la nivelul de sprijin pe care Beijingul îl va oferi programului, cunoscut sub numele de COVAX, deşi preşedintele Xi Jinping a promis în luna mai 2 miliarde de dolari în următorii doi ani pentru a ajuta la oprirea pandemiei care a luat până acum 1 milion de vieţi.

"Facem acest pas concret pentru a asigura distribuţia echitabilă a vaccinurilor, în special către ţările în curs de dezvoltare, şi sperăm că şi alte ţările capabile se vor alătura şi vor sprijini COVAX", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Hua Chunying.

Iniţiativa COVAX îşi propune să livreze cel puţin 2 miliarde de doze de vaccinuri până la sfârşitul anului 2021.

China se alătură astfel celor 168 de ţări care şi-au anunţat deja participarea la COVAX, inclusiv 76 de "state bogate", care se autofinanţează. Nici Statele Unite, nici Rusia nu s-au alăturat programului.

COVAX este co-condus de GAVI, OMS şi Coaliţia pentru inovaţii pentru pregătirea epidemiei (CEPI). Acesta este conceput pentru a descuraja guvernele naţionale să acumuleze stocuri de vaccinuri COVID-19 şi să se concentreze mai întâi pe vaccinarea persoanelor cu cel mai mare risc din fiecare ţară.

Hua, ministerul chinez al afacerilor externe, a declarat, de asemenea, că ţara sa are capacităţi ample de fabricare a vaccinului COVID-19 şi va acorda prioritate aprovizionării ţărilor în curs de dezvoltare atunci când vaccinurile sunt gata.

China are cel puţin patru vaccinuri experimentale în etapa finală a studiilor clinice - două sunt dezvoltate de China National Biotec Group (CNBG), susţinut de stat, iar celelalte două sunt de la Sinovac Biotech şi, respectiv, CanSino Biologics.

China a inoculat sute de mii de lucrători şi alte grupuri considerate cu risc ridicat, chiar dacă studiile clinice nu au fost finalizate pe deplin, ridicând îngrijorări cu privire la siguranţă în rândul experţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici