- Home
- Externe
- BEIJING, (06.03.2023, 09:55)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China se bazează pe cărbune pe fondul eforturilor de securitate energetică
Planificatorul de stat al Chinei a subliniat un rol mai important al cărbunelui în aprovizionarea cu energie electrică, afirmând că acest combustibil fosil va fi utilizat pentru a îmbunătăţi fiabilitatea şi securitatea sistemului său energetic, relatează Reuters.
Urmărește
162 afișări
Creşterea preţurilor globale ale energiei în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a întreruperii aprovizionării interne au determinat Beijingul să se concentreze mai mult asupra securităţii energetice în ultimii ani.
Cea de-a doua economie a lumii s-a bazat pe cărbune pentru a genera 56,2% din energia electrică anul trecut, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, dar şi-a sporit semnificativ utilizarea gazelor naturale şi a energiei regenerabile în ultimii ani pentru a reduce emisiile de carbon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Cu toate acestea, producţia fluctuantă a centralelor regenerabile i-a determinat pe factorii de decizie politică să se bazeze pe o energie pe cărbune fiabilă şi uşor dispecerizabilă pentru a susţine alimentarea de bază a ţării. Anul trecut, temperaturile caniculare din timpul verii şi seceta din sud-vestul Chinei au dus la scăderea producţiei de energie hidroelectrică, ceea ce a dus la întreruperi de energie.
„Vom consolida rolul de bază de sprijin al cărbunelui (şi) vom lua măsuri ordonate pentru a creşte producţia avansată de cărbune, asigurând în acelaşi timp siguranţa”, a declarat Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă (NDRC) într-un raport prezentat la adunarea anuală a parlamentului.
China a aprobat anul trecut construcţia a încă 106 gigawaţi de capacitate energetică pe bază de cărbune, de patru ori mai mult decât în anul precedent şi cel mai mare nivel din 2015 încoace, determinată de considerente legate de securitatea energetică, au arătat cercetările de săptămâna trecută.
Aproximativ 50GW din această cantitate au intrat în construcţie.
„Povestea securităţii energetice este încă puternică”, a declarat Li Shuo, consilier politic al Greenpeace China.
„Acest lucru a dat un impuls sectorului cărbunelui din China, după cum se vede în aprobarea rapidă a centralelor pe cărbune din întreaga ţară”, a spus el.
NDRC a subliniat, de asemenea, importanţa creşterii ofertei interne de petrol şi gaze.
„Vom intensifica explorarea şi dezvoltarea petrolului şi a gazelor naturale la noi în ţară pentru a descoperi mai multe rezerve neexploatate şi pentru a creşte producţia”, a declarat acesta.
În pofida unei strategii de stimulare a utilizării gazelor naturale drept combustibil-punte pentru a-şi atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon în 2060, China încetineşte o campanie agresivă începută în 2017 de înlocuire a cărbunelui cu gazul.
Îngrijorat de lipsa de aprovizionare pe fondul preţurilor ridicate la nivel mondial, planificatorul s-a angajat să "controleze strict extinderea proiectelor de înlocuire a cărbunelui cu gaze naturale".
Planificatorul de stat şi-a reiterat, de asemenea, eforturile de a reforma în continuare sectorul petrolului şi al gazelor naturale, punând accentul pe îmbunătăţirea mecanismului de stabilire a preţurilor pentru gazele naturale pentru a reflecta mai bine costul de producţie şi de achiziţie.
China importă aproximativ 40% din consumul său de gaze naturale.
„Vom dezvolta mecanisme solide pentru a ajusta preţurile pentru utilizatorii finali din mediul urban ale gazelor naturale în funcţie de costurile de achiziţie”, se arată în raport.
De asemenea, China va avansa cu construcţia unui al doilea lot de centrale eoliene şi solare majore, au adăugat aceştia.
Dependenţa de cărbune a fost descrisă de unii ca fiind temporară, pentru a acoperi deficitul de aprovizionare pe măsură ce ţara dezvoltă sursele regenerabile de energie.
„Noua producţie de energie din surse regenerabile nu a reuşit să acopere toată creşterea cererii într-un anumit an, ceea ce înseamnă că este încă nevoie de o anumită producţie suplimentară de cărbune în fiecare an”, a declarat David Fishman, senior manager al companiei de consultanţă energetică Lantau Group, cu sediul în China.
„În 2023 sau 2024 am putea vedea primul an în care producţia din surse regenerabile acoperă în totalitate noua creştere a cererii... după care consumul de cărbune ar trebui să înceapă să scadă de la an la an”, a spus el.
China s-a angajat să atingă nivelul maxim al emisiilor de carbon până în 2030 şi să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060.
Beijingul are ca obiectiv reducerea consumului de energie pe unitate de PIB cu aproximativ 2% în 2023, a precizat raportul NDRC.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe