Cel mai recent recensământ chinez, care a fost finalizat în decembrie, dar încă nu a fost făcut public, este aşteptat să raporteze populaţia totală a ţării sub 1,4 miliarde, potrivit oamenilor familiarizaţi cu cercetarea. În 2019, populaţia Chinei ar fi depăşit valoarea de 1,4 miliarde, potrivit National Post.
Specialiştii au avertizat, totuşi, că cifra este considerată foarte sensibilă şi nu va fi publicată până când mai multe departamente guvernamentale nu vor ajunge la un consens cu privire la date şi implicaţiile acestora.
„Rezultatele recensământului vor avea un impact uriaş asupra modului în care chinezii îşi văd ţara şi modul în care funcţionează diferite departamente guvernamentale”, a declarat Huang Wenzheng, un coleg de la Centrul pentru China şi Globalizare, un grup de reflecţie din Beijing. „Trebuie manipulate foarte atent”.
Guvernul programase să publice recensământul la începutul lunii aprilie. Liu Aihua, purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică, a declarat, pe 16 aprilie, că întârzierea se datorează parţial necesităţii „mai multor lucrări de pregătire” înainte de anunţul oficial. Întârzierea a fost criticată pe scară largă pe reţelele de socializare.
Oficialii locali s-au pregătit şi pentru lansarea datelor. Chen Longgan, director adjunct al biroului de statistică al provinciei Anhui, a declarat într-o şedinţă din această lună că oficialii ar trebui să „stabilească agenda” pentru interpretarea recensământului şi să „acorde o atenţie deosebită reacţiei publicului”.
Analiştii au spus că un declin ar sugera că populaţia Chinei ar putea fi în curând depăşită de cea a Indiei, care este estimată la 1,38 miliarde de oameni. Acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra celei de-a doua economii din lume, afectând totul, de la consum la îngrijirea persoanelor în vârstă.
„Ritmul şi amploarea crizei demografice a Chinei sunt mai rapide şi mai mari decât ne-am imaginat”, a spus Huang. „Acest lucru ar putea avea un impact dezastruos asupra ţării”.
Rata natalităţii Chinei a scăzut chiar şi după ce Beijingul şi-a relaxat politica de planificare familială de zeci de ani în 2015, permiţând tuturor cuplurilor să aibă doi copii în loc de unul. Populaţia s-a extins în cadrul politicii privind copilul unic introdusă la sfârşitul anilor 1970, datorită unei populaţii puternice de tineri în urma revoluţiei comuniste, precum şi a speranţei de viaţă crescute.