China şi-a pus nădejdea în Franţa, în privinţa atenuării relaţiilor cu UE

China speră ca Franţa să poată „stabiliza tonul” relaţiilor dintre UE şi China, a declarat sâmbătă la Beijing vicepremierul He Lifeng unui ministru francez, în timp ce liderii europeni dezbat cum să „elimine riscurile”, dar şi să coopereze cu a doua cea mai mare economie a lumii, potrivit Reuters.

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului China şi-a pus nădejdea în Franţa, în privinţa atenuării relaţiilor cu UE

Oficialul i-a spus ministrului economiei, Bruno Le Maire, că China este dispusă să aprofundeze cooperarea cu Franţa în domenii tradiţionale, cum ar fi finanţele, precum şi în domeniul ştiinţei şi al inovării tehnologice, în contrast cu discuţiile mai prudente, deşi sincere, purtate de Beijing cu înalţii oficiali americani aflaţi în vizită.

„Se speră că Franţa va stabiliza tonul cooperării prieteneşti dintre China şi UE", a declarat acesta în remarcile de deschidere înainte de o după-amiază de discuţii la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, adăugând că China consideră că legăturile sale bilaterale cu Franţa „au o bază bună”.

În timp ce recentele vizite în China ale secretarului de stat american Anthony Blinken şi ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen s-au axat pe discuţii despre „decuplare”, cel mai înalt oficial comercial al Franţei a sugerat un „termen limită până la sfârşitul anului 2024 pentru a ne consolida operaţiunile economice şi financiare”, înaintea celui de-al nouălea dialog economic şi financiar dintre cele două ţări.

China este al treilea cel mai mare partener comercial al Franţei, după Uniunea Europeană şi Statele Unite, dar firmele franceze sunt din ce în ce mai îngrijorate că ar putea fi prinse în focul rivalităţii crescânde dintre cele două superputeri economice ale lumii.

Luna trecută, guvernele Uniunii Europene au aprobat, de asemenea, o a 11-a tranşă de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea lovi firmele chinezeşti considerate că eludează măsurile deja în vigoare.

Le Maire a declarat că cele trei provocări la care cele două ţări ar trebui să colaboreze sunt tranziţia ecologică, reorganizarea lanţurilor valorice şi revoluţia tehnologică, ridicând totodată probleme legate de accesul pe piaţă pentru companiile franceze din domeniul bancar, nuclear, cosmeticelor şi agriculturii.

„Este esenţial să ne gândim la extinderea şi aprofundarea cooperării economice şi financiare între Franţa şi China”, a declarat La Maire. „Am dori să primim noi investiţii majore din China pe teritoriul francez”.

Într-o conferinţă de presă după discuţii, Le Maire a declarat că s-au făcut progrese importante în relaţiile franco-chineze în sectoarele cosmeticelor, aerospaţial, alimentar şi al băuturilor şi financiar, în timp ce He a declarat că partea chineză a apreciat decizia Franţei de a extinde licenţele Huawei 5G în unele oraşe.

Chinezul He le-a spus oaspeţilor săi că întâlnirea a fost un „semnal pozitiv că China şi Franţa vor lucra împreună pentru a aborda provocările şi a injecta stabilitate într-o lume incertă”, care a „accelerat într-o nouă situaţie de instabilitate şi incertitudine”, care nu a mai fost văzută în ultimii 100 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
franţa,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici