China trimite întăriri militare în Tibet - martori

Mai multe convoaie militare se îndreaptă spre Tibet şi regiunile învecinate cu populaţie tibetană, afectate de violenţe de aproape o săptămână, au declarat joi o serie de martori.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului China trimite întăriri militare în Tibet - martori

China trimite întăriri militare în Tibet - martori (Imagine: Mediafax Foto)

Prezenţa militară este tot mai puternică în regiunile din vestul ţării unde locuiesc minorităţile tibetane, au declarat un martor şi mai mulţi jurnalişti şi asociaţii pro-tibetane.

Georg Blume, jurnalist al cotidianului german Die Zeit şi unul dintre reporterii occidentali expulzaţi din Lhasa, a precizat că armata chineză a mobilizat efective impresionante în capitala tibetană.

"Am văzut un convoi de cel puţin 200 de camioane cu 30 de soldaţi în fiecare, deci aproximativ 6.000 de militari în deplasare într-o singură zi", a declarat Blume pentru BBC, înainte de a părăsi joi dimineaţă capitala tibetană.

În vestul Chinei, un reporter BBC a numărat peste 400 de vehicule militare care se deplasau în convoi spre Tibet.

O parte dintre militari erau înarmaţi cu arme automate echipate cu baionete, alţii cu scuturi şi alte echipamente utilizate în reprimarea protestelor de stradă.

Jurnaliştii BBC au dezvăluit, de asemenea, că la frontiera dintre provinciile Qinghai şi Gansu se află un tren care transportă cel puţin 20 de vehicule militare, printre care camioane şi autovehicule de teren, staţionat pe o linie care duce spre Tibet.

Vehiculele poartă o inscripţie pe care scrie "forţa de reacţie rapidă a poliţiei armate chineze".

Un alt jurnalist străin a declarat că a observat miercuri în provincia Sishuan din sud-vestul ţării mai multe vechicule militare cu soldaţi la bord înaintând pe şoseaua care duce spre Tibet.

Autorităţile chineze au anunţat că 24 de persoane au fost arestate în Lhasa, de la izbucnirea protestelor din Tibet, aceasta fiind prima cifră oficială comunicată de China, informează BBC, citând presa chineză.

Potrivit aceloraşi surse, 170 de protestatari din Lhasa s-au predat autorităţilor miercuri seară. Nu este încă foarte clar dacă cele 24 de persoane arestate fac parte dintre cele 170 care s-ar fi predat autorităţilor.

Oficialii chinezi şi cei tibetani au oferit variante foarte diferite ale desfăşurării protestelor izbucnite în Lhasa în 10 martie.

"Oraşul a revenit la calm, în urma sporirii numărului forţelor de securitate chineze, dar poliţia încă se mai află pretutindeni pe străzi, iar jurnaliştilor străini care relatează despre incidente li s-au impus limite stricte de către autorităţi. De asemenea, în cursul zilei de miercuri, poliţia a fost văzută pentru prima dată efectuând percheziţii în case", notează site-ul BBC, citând un jurnalist german, Georg Blume, aflat în Lhasa.

Revoltele din Tibet au provocat moartea a 13 persoane, potrivit unui bilanţ oficial, dar tibetanii aflaţi în exil vorbesc de circa 80 sau 100 de morţi, respectiv sute de victime în regiunile în care s-au propagat manifestaţiile, în Sichuan (sud-vest), Qinghai şi Gansu (nord-vest).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici