China va construi staţii terestre în Antarctica pentru a susţine sateliţii

  • China, a treia ţară care a trimis un om în spaţiu după Uniunea Sovietică şi Statele Unite, va construi staţii terestre în Antarctica pentru a-şi susţine reţeaua de sateliţi de monitorizare a oceanelor, a anunţat joi presa de stat.
  • Reţeaua globală de staţii terestre a Chinei pentru a sprijini un număr tot mai mare de sateliţi şi ambiţiile spaţiale a atras îngrijorarea unor naţiuni că ar putea fi folosită pentru spionaj, o sugestie pe care China o respinge.
Urmărește
706 afișări
Imaginea articolului China va construi staţii terestre în Antarctica pentru a susţine sateliţii

China va construi staţii terestre în Antarctica pentru a susţine sateliţii

În 2020, compania spaţială de stat suedeză, care a furnizat staţii terestre care au ajutat la zborul navelor spaţiale chineze şi la transmiterea de date, a refuzat să reînnoiască contractele cu China sau să accepte noi afaceri chinezeşti din cauza "schimbărilor" din geopolitică.
 
China Aerospace Science and Technology Group va construi staţiile la baza de cercetare Zhongshan, una dintre cele două staţii de cercetare chineze permanente din Antarctica, după ce a câştigat licitaţia cu oferta sa de 6,53 milioane de dolari.
 
În raport nu au fost oferite detalii tehnice ale proiectului, deşi China Space News a publicat două ilustraţii de însoţire a unei reprezentări artistice care arată patru staţii terestre la Zhongshan, situate lângă Golful Prydz în Antarctica de Est, la sud de Oceanul Indian, potrivit Reuters.
 
Proiectul a făcut parte din iniţiative mai ample care vizează construirea economiei marine a Chinei şi transformarea Chinei într-o putere marină.
 
O staţie terestră construită de China în Patagonia argentiniană a stârnit îngrijorări cu privire la scopul său, în ciuda asigurărilor Chinei că scopul staţiei este observarea spaţială paşnică şi misiuni cu nave spaţiale.
 
Anul trecut, andocarea unei nave militare chineze de cercetare, despre care analiştii spun că monitorizează lansările de sateliţi, rachete şi rachete, în portul Hambantota, construit de China în Sri Lanka, a stârnit o opoziţie puternică din partea Indiei vecine, îngrijorată de un posibil spionaj.
 
În octombrie, China a lansat ultimul din cele trei module ale staţiei sale spaţiale, care a devenit al doilea avanpost locuit permanent pe orbita joasă a Pământului după Staţia Spaţială Internaţională, condusă de NASA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici