China va lansa o sondă lunară, urmărind prima recoltare de roci lunare din anii 1970

  • China intenţionează să lanseze o navă spaţială fără pilot în lună săptămâna aceasta
  • Nava are misiunea de a aduce roci lunare în prima încercare a unei naţiuni de a prelua probe de pe suprafaţa satelitului natural al Pământului din anii 1970, anunţă Reuters.
Urmărește
2609 afișări
Imaginea articolului China va lansa o sondă lunară, urmărind prima recoltare de roci lunare din anii 1970

China va lansa o sondă lunară, urmărind prima recoltare de roci lunare din anii 1970

Sonda Chang’e-5, numită după vechea zeiţă chineză a lunii, va căuta să adune mostre care să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre originile şi formarea lunii. Misiunea va testa capacitatea Chinei de a achiziţiona mostre din spaţiu, înaintea unor misiuni mai complexe.

Dacă va avea succes, misiunea va face din China a treia ţară care a preluat eşantioane lunare, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

Sonda rusească Luna 2 a fost primul obiect creat de om care a ajuns într-un alt corp ceresc, ăn 1952, iar de atunci o mână de alte ţări, inclusiv Japonia şi India, au lansat misiuni lunare.

În cadrul programului american Apollo, care a dus pentru prima dată oameni pe Lună, cei 12 astronauţi, în şase zboruri, din 1969 până în 1972, au recoltat 382 kg de roci şi sol lunar.

Uniunea Sovietică a desfăşurat trei misiuni de recoltare de eşantioane, robotizate, în anii 1970. Ultimul, Luna 24, a preluat 170,1 grame de eşantioane în 1976 din Mare Crisium, sau „Marea Crizelor”.

Sonda chineză, programată să fie lansată în următoarele zile, va încerca să colecteze 2 kg de eşantioane într-o zonă nevizitată anterior, o câmpie masivă de lavă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum sau „Oceanul furtunilor”.

Odată ajuns pe orbita lunii, nava spaţială va lansa o pereche de vehicule la suprafaţă: un robot care va fora în sol şi care apoi va transfera mostrele unui modul care se va ridica şi va andoca cu nava, pe orbită.

China a efectuat prima alunizare în 2013. În următorul deceniu, China intenţionează să stabilească o bază lunară robotizată pentru a efectua explorări în regiunea polară sudică.

China intenţionează să recolteze mostre de pe Marte până în 2030.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
lună,
sondă

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici