Chirtoacă: Cetăţenia română ar fi prima cerinţă a locuitorilor Republicii Moldova

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat, la RFI România, că cetăţenia română ar fi prima cerinţă adresată Bucureştiului de locuitorii R. Moldova, el susţinând că trebuie modificată leagea, întrucât în prezent cetăţenia se poate acorda doar celor cu domiciliul sau reşedinţa în România.

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului Chirtoacă: Cetăţenia română ar fi prima cerinţă a locuitorilor Republicii Moldova

Chirtoacă: Cetăţenia română ar fi prima cerinţă a locuitorilor Republicii Moldova (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Cetăţenia română ar fi prima cerinţă a locuitorilor Republicii Moldova şi în sensul acesta trebuie modificată chiar legea cetăţeniei, pentru că astăzi, chiar dacă s-a vorbit despre Agenţia Naţională pentru Cetăţenie, aceasta, conform legislaţiei în vigoare, va permite acordarea cetăţeniei doar acelor solicitanţi care în prezent au domiciliul sau reşedinţa în România, or aceştia sunt în mare parte elevii şi studenţii din Republica Moldova. Cei care solicită cetăţenia română având domiciliul în Republica Moldova sau în altă parte în continuare trebuie să stea la consulat, or marea majoritate sunt aici, nu în România, cei care cer cetăţenia", a declarat Chirtoacă.

El a apreciat că procedurile de acordare a cetăţeniei sunt încă greoaie, susţinând că trebuie simplificat foarte mult mecanismul.

"Din sutele de mii de deponenţi, de solicitanţi din Republica Moldova - se vorbea chiar de cifra de un milion - marea majoritate, conform legislaţiei actuale sunt obligaţi să depună dosarul la Consulatul din Chişinău. Or, este imposibil ca un număr de câteva sute de mii de oameni să reuşească în decurs de câteva luni sau chiar câţiva ani să-şi rezolve problema la consulate. Există o capacitate fizică a instituţiei de a primi dosare, sute de mii nu pot fi primite la consulat. Agenţia pentru cetăţenie despre care s-a vorbit, cu birouri în judeţele limitrofe, în judeţele de pe graniţă, nu prevede deocamdată legislaţia României posibilitatea ca şi acolo să fie posibil de depus dosarele. Aici trebuie modificat", a explicat Chirtoacă.

Totodată, primarul Chişinăului a declarat că lobby-ul României i se pare "firesc, corect, sănătos şi necesar" şi că aşteaptă ca acesta să fie desfăşurat şi în continuare la cea mai mare capacitate, pentru că Republica Moldova şi cetăţenii acesteia "nu sunt oameni de mâna a doua, a şaptea, nu sunt jumătăţi de buletin".

"(Cetăţenii R. Moldova - n.r.) au tot dreptul să fie şi ei cetăţeni ai Europei, aşa cum sunt şi cetăţenii României cetăţeni ai Europei şi pentru asta evident că avem nevoie de sprijin", a adăugat Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă a mai spus că priorităţile relaţiei bilaterale sunt cunoscute de ani de zile, respectiv acordul de parteneriat european, pentru o integrare accelerată a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, de asemenea preluarea acquis-ului comunitar de către Republica Moldova, apoi interconectarea sistemelor energetice, pentru a avea mai puţină dependenţă faţă de Est, interconectarea sistemelor de aprovizionare cu gaz şi chiar o conductă care să lege cele două ţări, în aşa fel încât R. Moldova să nu depindă sută la sută de Gazprom şi tranzitul gazului prin Ucraina.

"Energie, energia electrică, energia termică, gazul sunt principalele resurse necesare pentru viaţa omului. Restul, ne descurăm, apă, toate astea, le avem. Dar acestea sunt în primul rând necesare, apoi este vorba despre investiţii, pentru ca şi în Republica Moldova să apară mai multe locuri de muncă, să apară salarii decente şi o perspectivă pentru fiecare. Astăzi, lumea pleacă în continuare peste hotare, ceea ce nu este în regulă", a mai spus Chirtoacă.

Partidul Liberal din Republica Moldova i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni care doresc să îşi redobândească cetăţenia română să se adreseze direct Palatului Cotroceni de la Bucureşti, criticând "fariseismul funcţionarilor români".

"Nu atacăm România, ci fariseismul funcţionarilor români, care-i fac pe basarabenii români să treacă printr-un adevărat calvar", a declarat luni liderul liberal, Vitalia Pavlicenco, referindu-se la procedurile "excesiv de birocratice" în acest sens.

Vitalia a declarat că românii basarabeni sunt cei mai discriminaţi. El susţine că un basarabean poate aştepta până la şapte ani pentru redobândirea cetăţeniei, în contextul în care românii care au emigrat din România în Republica Moldova între anii 1970-1989 îşi redobândesc cetăţenia, în prezent, într-un interval de trei-şase luni.

"Basarabenii au pierdut cetăţenia română într-un context neimputabil nouă", a subliniat Vitalia. El a susţinut că peste 500.000 de cereri depuse de basarabeni "stau în garajul secţiei consulare la Chişinău, fără să fie analizate".

"Ştie Traian Băsescu de aceste cazuri? Oare ştie că în instanţele de judecată de la Bucureşti sunt peste 2.000 de dosare pe rol? Basarabia este românească doar în campaniile electorale", a afirmat acesta.

Pavlicenco a apreciat că Traian Băsescu ar putea răspunde la aceste probleme în timpul vizitei la Chişinău.

Preşedintele Traian Băsescu a început, miercuri, o vizită oficială de două zile în Republica Moldova, în cursul căreia va avea o întâlnire şi cu primarul Dorin Chirtoacă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici