- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chişinăul acuză ingerinţe ale României în afacerile interne
R.Moldova condamnă declaraţiile unor politicieni români de susţinere a unor forţe politice de la Chişinău, considerând că este vorba de ingerinţe în afacerile interne ale ţării, potrivit Ministerului moldovean al Afacerilor Externe.
Chişinăul acuză ingerinţe ale României în afacerile interne şi cere asistenţă din partea UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Autorităţile Republicii Moldova constată cu profundă îngrijorare intensificarea amestecului în afacerile interne ale Republicii Moldova de către statul vecin România. În pofida faptului că, din cauza declaraţiilor şi acţiunilor autorităţilor româneşti, relaţiile moldo-române au fost deteriorate considerabil, Republica Moldova a încercat să utilizeze toate căile posibile pentru a preveni tensionarea în continuare a acestor relaţii", se arată într-o Declaraţie oficială a Guvernului moldovean transmisă de Ministerul moldovean al Afacerilor Externe şi Intergrării Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Dronele ucrainene au atacat o zonă în care se află baza de bombardiere strategice a Rusiei
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
Denunţând "acţiuni neprieteneşti" ale României faţă de R.Moldova, Ministerul moldovean de Externe condamnă acţiunile liderilor români de "susţinere deschisă a forţelor politice" de la Chişinău.
"Atragem atenţia că este un caz unic în spaţiul european când un conducător al unei ţări vorbeşte deschis despre planurile de susţinere a unei forţe politice pentru a prelua puterea într-un alt stat", precizează Ministerul.
"În contextul declaraţiilor deschise ale conducerii României de a susţine forţe politice concrete în R.Moldova, precum şi al acţiunilor întreprinse de România, inclusiv după 7 aprilie, Guvernul moldovean se adresează Uniunii Europene cu rugămintea de a da o apreciere obiectivă declaraţiilor şi acţiunilor unui stat membru al comunităţii europene. În spiritul disponibilităţii declarate de a dezvolta în continuare relaţiile cu R.Moldova, partea moldovenească solicită asistenţa UE în eforturile de a normaliza relaţiile cu România şi de a asigura respectul necondiţionat pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R.Moldova de către un stat membru UE", continuă Ministerul moldovean de Externe.
Potrivit Mnisterului, "România utilizează intenţionat procedurile exagerat birocratice de obţinere a vizelor UE pentru a determina cetăţenii noştri să obţină paşaportul românesc. Este simptomatică declaraţia preşedintelui României din 7 iulie referitor la evaluarea sa că în viitorul apropiat circa două milioane de cetăţeni ai R.Moldova vor avea cetăţenie română".
Liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a lansat, miercuri, noi acuzaţii la adresa autorităţilor române, afirmând că este imposibil să ia decizii împreună cu actualul regim de la Bucureşti.
"Este imposibil să hotărăşti ceva cu autorităţile române actuale, de aceea noi mizăm foarte mult pe susţinerea Uniunii Europene în vederea ameliorării relaţiilor cu ţara vecină. Ceea ce este astăzi între noi şi România nu este normal, categoric nu trebuie să fie aşa", a declarat preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
El se pronunţă pentru "demararea, cu medierea activă a partenerilor europeni, a procesului de negocieri privind stabilizarea relaţiilor interstatale dintre R.Moldova şi România". "Considerăm că bilanţul acestor negocieri trebuie să constea în semnarea de către ţările noastre a tratatului de frontieră şi a celui de bază", a mai spus liderul comuniştilor.
Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, la Praga, într-o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, că, din punctul său de vedere, dacă s-ar discuta vreodată de unirea României şi R.Moldova, aceasta se poate întâmpla doar atunci când cetăţenii ambelor ţări vor dori acest lucru.
Relaţiile între România şi R.Moldova, ţări care au aceeaşi limbă şi o istorie comună, s-au deteriorat după ce autorităţile comuniste de la Chişinău au acuzat Bucureştiul că a alimentat violenţele izbucnite după scrutinul din 5 aprilie.
De asemenea, Chişinăul a acuzat România că doreşte anexarea Republicii Moldova, criticând refuzul României de semnare a Tratatului de frontieră între cele două ţări şi solicitând medierea UE pentru a neutraliza "politica agresivă" a Bucureştiului.
Preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, a fixat pentru 29 iulie data alegerilor legislative anticipate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO