Chişinăul refuză acreditarea a 87 de observatori europeni pentru alegerile din 29 iulie

Comisia Electorală Centrală din R.Moldova a refuzat acreditarea a 87 de observatori ai Reţelei europene a organizaţiilor pentru monitorizarea alegerilor, în principal din Georgia, Croaţia, Kîrgîzstan, Macedonia, Rusia şi Ucraina, relatează Interfax.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Chişinăul refuză acreditarea a 87 de observatori europeni pentru alegerile din 29 iulie

Chişinăul refuză acreditarea a 87 de observatori europeni pentru alegerile din 29 iulie (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Administraţia Aeroportului Internaţional Chişinău nu le permite acestora să se întâlnească cu cei 11 colegi ai lor georgieni ale căror paşapoarte au fost confiscate. Observatorii se află în terminalul pentru sosiri şi aşteaptă să se îmbarce, marţi, într-o cursă spre Istanbul, ca urmare a solicitării în acest sens formulate de autorităţile moldoveneşti.

Decizia privind respingerea cererilor de acreditare a fost luată după ce Serviciul de Informaţii şi Securitate din R.Moldova a prezentat rezultatele verificărilor efectuate cu privire la unii dintre cei care doreau să fie observatori, au precizat surse din cadrul Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit unei declaraţii oficiale a Comisiei, pentru alegerile din 29 iulie au fost acreditaţi peste 3.160 de observatori locali şi străini din partea OSCE, Consiliul Europei, Parlamentul European şi Comunitatea Statelor Independente. Printre ei se numără 488 de observatori internaţionali reprezentând 30 de organizaţii internaţionale şi 2.672 de observatori moldoveni delegaţi de 15 organizaţii.

Şi presa moldovenească scrie despre faptul că cinci observatori din Rusia şi Belarus, care urmau să monitorizeze alegerile parlamentare anticipate în oraşul Bălţi, au fost obligaţi, în dimineaţa zilei de marţi, să părăsească localitatea, scrie Jurnal de Chişinău.

Informaţia a fost confirmată de comisarul din Bălţi, colonelul Valeriu Poparcea, care a precizat că "cele cinci persoane nu aveau de fapt acreditări de observator".

Poparcea a declarat că observatorii nu au fost expulzaţi, ci li s-a redus termenul de şedere în R.Moldova. "Acum cetăţenii respectivi se află la consulatele ţărilor lor din Chişinau pentru discuţii", a precizat comisarul din Bălţi.

Valeriu Poparcea a dezvăluit că existau informaţii că cele cinci persoane ar fi urmat "să creeze probleme", inclusiv acţiuni de "dezordine".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici