Chişinăul şi Moscova negocieză, în secret, problema transnistreană

Republica Moldova şi Rusia continuă să negocieze în secret soluţionarea diferendului transnistrean, relatează Deutsche Welle în pagina electronică, evocând vizita la Chişinău şi Tiraspol a unui important oficial rus, despre care au fost date publicităţii puţine informaţii oficiale.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Chişinăul şi Moscova negocieză, în secret, problema transnistreană

Chişinăul şi Moscova negocieză, în secret, problema transnistreană (Sursa: www.rferl.org)

Referindu-se la această vizită misterioasă a diplomatului rus la Chişinău, liderul opoziţiei de centru din Parlamentul moldovean, Serafim Urechean, a declarat că "preşedintele Voronin poartă negocieri secrete privind integritatea teritorială a ţării, care ar putea duce la lichidarea Republicii Moldova în forma ei actuală". El a adăugat că nu exclude posibilitatea apariţiei unor noi tensiuni în Republica Moldova, "ca urmare a acestor negocieri secrete".

Serafim Urechean a reamintit despre ipoteza reglementării problemei transnistrene, prin crearea, în Republica Moldova, a unei federaţii cu trei subiecţi cu drepturi egale: Moldova, Transnistria şi Găgăuzia.

Se ştie, însă, că pe lângă faptul că a fost ambasador al Rusiei la Chişinău, Iurii Zubakov este un apropiat al lui Dmitrii Kozak, autorul controversatului Memorandum de federalizare a Republicii Moldova eşuat în 2003, menţionează Deutsche Welle. Tot Iurii Zubakov este în prezent principalul personaj din administraţia prezidenţială rusă care se ocupă de problema transnistreană.

Surse din anturajul liderului transnistrean Igor Smirnov au comunicat că discuţiile au vizat "perspectivele procesului de negocieri dar şi audierile din Duma de stat a Rusiei programate pentru data de 13 martie", privind recunoaşterea regiunilor separatiste pro-ruse din Georgia şi Republica Moldova.

La audierile din Duma rusă anunţate pentru data de 13 martie au fost invitaţi şi preşedinţii parlamentelor Republicii Moldova şi Georgiei, Marian Lupu şi Nino Burdjanadze, aminteşte Deutsche Welle. Din partea administraţiei transnistrene, la Moscova vor merge preşedintele pretinsului legislativ de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, soţia şefului securităţii transnistrene, Galina Antiufeva, fostul preşedinte al sovietului suprem (Parlamentul transnistrean) Grigori Marakuţa, reprezentanţi ai comunităţii ruşilor şi ucrainenilor din regiune, precum şi ai Universităţii de stat din Tiraspol. Numele lui Igor Smirnov lipseşte din lista invitaţilor.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova nu şi-a confirmat deocamdată prezenţa la audierile de la Moscova, iar preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat că este pregătit să implice armata în cazul în care se va încerca ruperea Osetiei de Sud sau a Abhaziei din componenţa ţării sale.

În schimb, serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău a fost extrem de laconic în ce priveşte conţinutul discuţiilor despre problema transnistreană dintre Vladimir Voronin şi Iuri Zubakov, relatează BBC România în pagina electronică.

Într-un comunicat oficial al Preşedinţiei se spune doar că "Vladimir Voronin si Iuri Zubakov au efectuat un schimb de opinii despre stadiul actual al reglementarii transnistrene", iar demnitarul rus a menţionat că trebuie create toate condiţiile pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor.

Iuri Zubakov a declarat că discuţia purtată cu Igor Smirnov a fost "consistentă şi încărcată emotiv", deşi punctul său de vedere nu a coincis întotdeauna cu cel al liderului transnistrean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici