"Nu credem că ar fi putut declanşa, intenţionat sau accidental, sistemul antiincendiu. Sunt coleg cu el demult, din 2003. Nu este un începător; este un specialist competent", a declarat ofiţerul citat, sub protecţia anonimatului.
"Nu credem că este vinovat şi ne temem că a făcut mărturisirea sub presiune", a adăugat ofiţerul rus, citat de agenţia Interfax. "A fost luat aseară pentru interogatoriu şi nu s-a întors până acum", a mai spus el.
Ofiţerul a adăugat că îl cunoaşte bine pe militarul bănuit că ar fi provocat accidentul, fiind coleg cu el şi în Kamciatka, înainte de a veni la Vladivostok. "Suntem prieteni de familie, iar copiii noştri cresc împreună, a precizat el.
Un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Parchetului rus a declarat, joi dimineaţă, că unul dintre membrii echipajului a declanşat sistemul antiincendiu de la bordul submarinului, fără a avea autorizaţie sau vreo motivaţie pentru aceasta. "Marinarul şi-a recunoscut deja greşeala", a precizat Vladimir Markin, citat de agenţiile ruse de presă.
Autorităţile au declanşat împotriva lui o anchetă penală pentru omor din neglijenţă.
Victimele, trei ofiţeri şi 17 civili, au murit asfixiate după ce au inhalat freon în stare gazoasă, ca urmare a declanşării bruşte a sistemului antiincendiu al submarinului, dar autorităţile afirmă că la bordul acestuia nu a avut loc nici un incendiu. Submarinul, a cărui construcţie fusese finalizată cu puţin timp în urmă, efectua teste în Marea Japoniei în momentul producerii accidentului.