- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Christian Wulff şi Joachim Gauck, principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din Germania
Germania îşi alege miercuri preşedintele, principalii candidaţi fiind Christian Wulff, premierul landului Saxonia Inferioară, susţinut de Angela Merkel, şi pastorul Joachim Gauck, cu şanse reduse, în pofida simpatiei de care se bucură în rândul germanilor, relatează Deutsche Welle în pagina online.
Christian Wulff şi Joachim Gauck, principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
CHRISTIAN WULFF
Christian Wulff, premierul landului Saxonia Inferioară, este candidatul propus de cancelarul Angela Merkel pentru această funcţie cu caracter reprezentativ.
Într-un interviu din 2008 pentru un ziar german, Wulff declara că nu manifestă o dorinţă extrem de mare de a ajunge la putere. "În opinia mea, e bine ca în politică, pe scena politică, să nu acţioneze doar indivizi alfa, ci indivizi cât mai diferiţi. Cred că viitorul le aparţine celor blânzi, făcători de pace, şi poate ne putem folosi aceste calităţi şi în politică, graţie celor care abordează lucrurile altfel", afirma Wulff.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Wulff a susţinut în permanenţă că nu încearcă să polarizeze lumea, ci, dimpotrivă, să construiască punţi între oameni.
El a fost considerat la un moment dat drept singurul concurent serios al lui Merkel în cadrul propriei tabere creştin-democrate, concurenţă de care nu mai poate fi vorba, în contextul candidaturii sale la o funcţie mai degrabă reprezentativă.
La vârsta de 14 ani, adolescentul Christian avea grijă de sora mai mică, dar şi de mama sa grav bolnavă. El s-a alăturat conservatorilor creştin-democraţi încă din timpul şcolii, devenind curând preşedintele Uniunii federale creştin-democrate a elevilor.
Recent, Wulff a atras atenţia opiniei publice prin desemnarea, pentru prima oară, în funcţia de ministru în cabinetul unui land federal, a unei femei musulmane, o avocată de origine turcă.
Dacă Wulff este ales preşedinte federal, politicianul în vârstă de 51 de ani, alături de soţia sa Bettina, în vârstă de 36 de ani, ar forma cel mai tânăr cuplu prezidenţial din istoria Germaniei. Printre alte particularităţi ale posibilului cuplu prezidenţial se numără faptul că Bettina Wulff poartă un tatuaj pe braţ sau că tânara familie prezidenţială ar fi pentru prima oară una care ar include şi copii dintr-o căsătorie anterioară, doi, alături de fiul avut cu Bettina.
JOACHIM GAUCK
Fost militant pentru drepturi cetăţeneşti în RDG, Gauck se bucură de o mare popularitate în Germania. Totuşi, şansele lui de a ocupa funcţia de preşedinte sunt reduse, notează Deutsche Welle.
Deşi se autointitulează "liberal conservator de stânga", teologul protestant Joachim Gauck, născut în 1940, a dovedit că este o personalitate puternică. Fiu de căpitan de vas, copilul Joachim s-a remarcat prin faptul că nu a acceptat să fie "pionier german" şi nici să intre în organizaţia de tineret a RDG "Tinerii germani liberi". În Germania de Est, pastorul Gauck a fost urmărit de poliţia secretă STASI, din cauza convingerilor sale.
În legătură cu strategia eficientă pentru a ţine piept unui regim periculos, Gauck a declarat: "Cu mult timp înainte de apariţia vreunei urme de rezistenţă sau a opoziţiei, trebuie creat cadrul propice pentru acestea. De aceea sunt atât de importanţi părinţii şi educaţia primită în copilărie".
"Libertatea a fost şi este subiectul care îl preocupă cel mai mult pe Gauck, atât din punct de vedere politic, cât şi din perspectivă sufletească", comentează Deutsche Welle. În 1990, Gauck, tată a cinci copii, a contribuit la democratizarea societăţii din fosta RDG. Ca membru al mişcării cetăţeneşti "Noul Forum", Gauck devenea şeful Comisiei speciale pentru verificarea activităţilor fostei poliţii secrete est-germane, STASI. Gauck a susţinut permanent necesitatea declasificării documentelor secrete ale fostei poliţii politice.
Joachim Gauck consideră îngrijorătoare situaţia culturii şi a clasei politice din Germania. În vârstă de 70 de ani, el a trăit peste cinci decenii în dictatură, dintre care cinci în timpul regimului naţional-socialist.
Berlinezul Joachim Gauck se bucură de o mare simpatie în rândul germanilor. În cazul în care alegerile prezidenţiale s-ar desfăşura în mod direct, Gauck ar avea şanse mari să devină preşedinte, conchide postul de radio.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.