Churilin: La frontiera dintre Osetia de Sud şi Georgia miroase din nou a praf de puşcă

Ambasadorul rus la Bucureşti, Alexasander Churilin a acuzat, joi, Georgia de "provocări" la graniţa cu Osetia de Sud, el adăugând de asemenea că este "păcat că nu toată lumea înţelege pericolul reprezentat de sprijinul acordat actualilor aventurieri aflaţi la conducerea Georgiei".

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Churilin: La frontiera dintre Osetia de Sud şi Georgia miroase din nou a praf de puşcă

Churilin: La frontiera dintre Osetia de Sud şi Georgia miroase din nou a praf de puşcă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"La frontiera dintre Osetia de Sud şi Georgia miroase din nou a praf de puşcă. Situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare la aproape un an de la evenimentele din august, provocările din partea georgiană nu încetează", a acuzat Churilin.

El a spus că în acest context a fost consolidată pregătirea de luptă a militarilor şi grănicerilor ruşi din Osetia de Sud. "În momentul de faţă este importantă prevenirea escaladării şi încetarea schimbului de focuri într-o confruntare majoră", a mai afirmat el.

"Tbilisi nu doreşte să se pună de acord cu vecinii asupra nefolosirii forţei. Strategii georgieni doresc cu orice preţ să aibă mână liberă pentru noi acţiuni agresive, ceea ce înseamnă că pericolul izbucnirii unui nou focar de război se menţine", a acuzat Churilin într-un discurs rostit pentru a marca un an de la războiul din Georgia.

"Este îngrijorător faptul că unele ţări sunt gata chiar şi după pogromul de la Tskhinval să contribuie la sporirea potenţialului militar al Georgiei. În acelaşi timp, reînarmarea armatei georgiene, asistenţa acordată de către unele ţări occidentale pentru refacerea infrastructurii militare, pregătirea forţelor de gherilă, nu fac decât să încurajeze oficialităţile de la Tbilisi să continue cursul belicos, politica ameninţărilor şi a provocărilor în relaţiile cu vecinii săi, de sporire a tensiunii din regiune", a mai spus Churilin.

"Păcat că nu toată lumea înţelege pericolul reprezentat de sprijinul acordat actualilor aventurieri aflaţi la conducerea Georgiei", a mai spus ambasadorul.

Întrebat ulterior la care ţări s-a referit şi dacă România face parte dintre acestea, ambasadorul a menţionat SUA şi Ucraina, dar a negat că ar avea vreo informaţie despre acest gen privind România.

"Ştiu că printre statele care au acordat ajutor militar Georgiei au fost la un moment dat Statele Unite şi Ucraina. Din câte se ştie din aceste ţări, au fost făcute exporturi de arme în Georgia", a spus el.

"Nu am însă nicio informaţie despre participarea României la un oarecare ajutor militar în Georgia", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici