- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Churilin: Osetia de Sud şi Abhazia nu mai pot reveni în componenţa Georgiei
Ambasadorul rus la Bucureşti, Alexander Churilin, a declarat, joi, că "după atacul crud şi mişelesc al trupelor georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia nu mai pot reveni în componenţa Georgiei".
Ambasadorul rus la Bucureşti, Alexander Churilin (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"După atacul crud şi mişelesc al trupelor georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia nu mai pot reveni în componenţa Georgiei. Securitatea şi supravieţuirea popoarelor din Osetia de Sud şi Abhazia poate fi asigurată numai prin recunoaşterea dreptului lor la autodeterminare şi crearea unor state independente. Rusia a fost prima care a recunoscut această realitate obiectivă", a spus, joi, ambasadorul rus la Bucureşti, Alexander Churilin.
El a reamintit că "Rusia acordă asistenţă multilaterală pentru tinerele republici în vederea lichidării consecinţelor agresiunii georgiene, instaurării vieţii paşnice, îmbunătăţirii securităţii acestora".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Totodată, ambasadorul a acuzat Georgia şi pe Saakashvili personal de evenimentele produse în august 2008. "Vina pentru tragica evoluţie a evenimentelor aparţine iniţiatorilor utilizării brutale a forţei militare şi personal a lui Saakaşvili", a spus el.
Diplomatul rus a făcut de asemenea în discursul său o trecere în revistă a evenimentelor petrecute în august 2008.
"În noaptea de 7 spre 8 august 2008, Tskhinval şi alte câteva oraşe din Osetia de Sud au fost supuse focurilor de artilerie şi bombardamentului aerian de către partea georgiană. Trupele georgiene au intervenit în republică semănând moarte şi distrugeri. Focul războiului declanşat de regimul lui Saakaşvili într-o oră a cuprins întreaga mică republică", a spus ambasadorul.
"În raidurile atacului prin surprindere au murit sute de persoane, inclusiv din rândul soldaţilor ruşi din trupele de menţinere a păcii. În urma folosirii de către partea georgiană a mijloacelor moderne de distrugere au fost distruse şi arse aproximativ trei mii de case. În acelaşi timp, au fost distruse zeci de unităţi de învăţământ, din domeniul sănătăţii, transporturilor, monumente istorice. Peste 36.000 de cetăţeni de naţionalitate osetină - adică aproape un sfert din populaţie - au părăsit Osetia", a mai afirmat Churilin în discursul rostit cu ocazia unei ceremonii de comemorare a evenimentelor desfăşurate în 2008.
"Atacul asupra captalei Tskhinval nu a fost întâmplător. Acesta a fost pregătit cu minuţiozitate. Invazia georgiană de la începutul anilor '90 a reprezentat a treia tentativă a puterii de la Tbilisi de soluţionare a problemei Osetiei de Sud prin mijloace militare. Propunerea ipocrită de a purta negocieri adresată locuitorilor Osetiei de Sud doar cu o oră înaintea deschiderii focului, evidenţiază cinismul deosebit al acţiunilor părţii georgiene", a comentat diplomatul, adăugând că era imposibil ca Rusia să rămână indiferentă faţă de aceste evenimente.
"Prin acordurile de la Dagomîs, din anul 1992, Rusiei i-a fost încredinţat rolul de menţinere a păcii în zona conflictului dintre Georgia şi Osetia de Sud. Au fost atacaţi şi militarii noştri din contingentul mixt de menţinere a păcii. Circa 80% din locuitorii Osetiei de Sud au cetăţenie rusă. Intervenţia perfidă a trupelor georgiene a reprezentat o provocare sfidătoare pentru Rusia. Şi Rusia a ripostat", a explicat el, adăugând că Rusia încearcă de 15 ani să sprijine soluţionarea conflictelor dintre Georgia şi Osetia de Sud şi dintre Georgia şi Abhazia, în cadrul concepţiei de integritate teritorială a Georgiei.
Ambasadorul a făcut aceste declaraţii la o ceremonie de comemorare a evenimentelor petrecute în august 2008. Cu această ocazie, ambasada Rusiei la Bucureşti a prezentat filmul "August. Tskhinval", de A.Salbiev, care prezintă imagini şi mărturii ale populaţiei din zonă referitor la distrugerile provocate de război.
Ulterior, ambasadorul a răspuns mai multor întrebări referitoare la Georgia. El a refuzat însă să răspundă întrebărilor referitoare la alegerile din Republica Moldova sau la o eventuală vizită a preşedintelui Traian Băsescu în Rusia, propunând o nouă întâlnire cu jurnaliştii, peste două săptămâni, pentru discuţii pe aceste teme.
Tensiunile s-au intensificat în Caucaz cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea războiului ruso-georgian.
Tbilisi a acuzat duminică militarii ruşi, care ocupă de facto Osetia de Sud şi Abhazia, a căror independenţă a fost recunoscută în mod unilateral de Moscova, că avansează pe teritoriul georgian cu scopul deplasării "frontierei" Osetiei de Sud.
Trupele ruse mobilizate în provincia georgiană rebelă Osetia de Sud au fost plasate în stare de "vigilenţă sporită" din cauza "provocărilor" armate ale Georgiei, a anunţat marţi Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO