- Home
- Externe
- NEW DELHI, (12.10.2013, 20:32)
- Valentin Vidu - Mediafax
Ciclonul Phailin a atins coasta de est a Indiei, provocând cinci morţi
Puternicul ciclon Phailin a atins sâmbătă coasta de est a Indiei, cu rafale de vânt atingând până la 200 de kilometri pe oră, a anunţat un oficial indian.
Urmărește
546 afișări
Ciclonul Phailin a atins coasta de est a Indiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE: Ciclonul Phailin a provocat cinci morţi în India - presă
Puternicul ciclon Phailin, care a atins estul Indiei sâmbătă, a provocat cinci morţi, patru persoane ucise de arbori căzuţi şi o femeie în vârstă îngropată sub dărâmăturile casei sale, a transmis Times of India pe site-ul de Internet.
Două persoane au murit în districtul Ganjam din statul Orissa, lovite de un copac smuls de rafalele puternice de vânt care au precedat sosirea lui Phailin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Alte două persoane au cunoscut aceeaşi soartă în districtul Jagatsinghpur din acelaşi stat, în timp ce o femeie octogenară a murit în urma prăbuşirii casei sale.
Serviciile de urgenţă nu au fost în măsură să confirme oficial aceste decese, în timp ce un funcţionar care dorit să păstreze anonimatul a raportat un bilanţ de şase morţi, în statele Orissa şu Andra Pradesh, principala zonă ameninţată de ciclon, fără a putea da alte detalii.
Ciclonul este însoţit de puternice rafale de vânt care pot atinge 240 de kilometri pe oră şi ar putea fi cel mai puternic ciclon care a afectat regiunea Indiei în ultimii 14 ani, cu o creştere a nivelului apelor de trei metri ce ameninţă să inunde zonele de coastă. Jumătate de milion de persoane au fost evacuate.
Ciclonul a atins oraşul de coastă Gopalpur, în statul Odisha, imediat după ora locală 21.00 (18.30, ora României) şi urmează să străbată o fâşie de coastă de 150 de kilometri în următoarele şase ore, a anunţat un reprezentant al serviciilor meteorologice indiene.
"Foarte violentul ciclon Phailin a început să atingă coasta în apropierea oraşului Goalpur. Viteza înregistrată a rafalelor de vânt este de 200 de kilometri la oră", a declarat L.S. Rathore, directorul serviciilor meteorologice indiene, într-o conferinţă de presă.
El urmează să rămână clasat în categoria "furtunilor ciclonice foarte violente" timp de şase ore, după care va pierde din putere, a adăugat oficialul.
Rafalele de vânt pot atinge până la 240 de kilometri pe oră, iar ciclonul ar putea fi cel mai puternic care traversează această regiune a Indiei în ultimii 14 ani, nivelul apelor ameninţând să atingă trei metri în zona de coastă.
În statele vecine Odisha şi Andhra Pradesh se înregistrau rafale de vânt care trânteau copaci la pământ, cu câteva ore înainte ca ciclonul să atingă zona de coastă.
Regiunea a fost deja sinistrată în 1999 de un ciclon care a provocat moartea a aproximativ 8.000 de persoane.
Aproximativ 550.000 de persoane au fost evacuate înainte de sosirea ciclonului, dintre care 450.000 în Odisha şi 100.000 în Andra Pradesh, a declarat ministrul de Interne Sushilkumar Shinde. Autorităţile din Bengalul de Vest, un stat vecin, au anunţat că hotelurile din zona de coastă au fost evacuate.
"Unii nu vor să plece şi opun rezistenţă. Însă oficiali discută cu ei şi îi determină să plece", a spus ministrul de Interne.
Aceste persoane, înghesuite în autobuze şi ricşe, şi-au părăsit locuinţele, luându-şi bunurile cu ele, într-un flux continuu, spre adăposturi de urgenţă. Este vorba despre una dintre cele mai importante mişcări de populaţie organizate vreodată în India, potrivit oficialului.
La Gopalpur, în zona de coastă, femei şi copii au fost primii adăpostiţi în şcoli, adăposturi de urgenţă şi clădiri publice, unde li s-a oferit hrană.
Aproximativ 300 de echipe de medici militari, ingineri şi salvatori au fost mobilizate în zonele care prezintă cel mai mare risc, în statul Odisha .
Locuinţe ameninţate
Un jurnalist AFP, care a sosit cu ultimul zbor înainte de închiderea aeroportului de la Bhubaneswar, capitala statului Odisha, a relatat că pilotul a fost nevoit să efectueze două încercări de aterizare, din cauza rafalelor puternice de vânt şi ploilor torenţiale.
"Toată lumea întâmpină dificultăţi, aşa că am ţinut magazinul deschis", a declarat Susil Kumar Singh, unul dintre puţinii comercianţi care şi-au ţinut magazinele deschise în oraş.
"Mi-e teamă de Phailin. E ca şi cum ar veni sfârşitul lumii", a declarat pentru AFP un student, Apurva Abhijeeta, instalat la Puri, la aproximativ 70 de kilometri de capitala statului.
În cele două state sărace ameninţate de furtună, numeroşi locuitori sunt cazaţi în barăci precare.
"Obiecte mari sunt susceptibile să fie luate de rafale de vânt", a avertizat încă de vineri directorul serviciilor meteorologice.
Culturile, în această zonă regiune dependentă de agricultură, ar putea să fie devastate, a adăugat el.
Guvernul din Odisha, un stat cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, a stabilit un obiectiv "zero victime" şi 100% evacuări din zonele cu risc sporit.
Numeroase magazine au rămas fără stocuri, multe persoane făcând cumpărături ca măsură de precauţie.
În 1999, viteza rafalelor de vânt care a însoţit ciclonul a fost şi mai mare ca a ciclonului Phailin.
India şi Bangladeshul sunt afectate frecvent, în perioada aprilie-noiembrie, de cicloni care se dezvoltă în Golful Bengal.
În 1970, un ciclon a cauzat moartea a sute de mii de persoane în Bangladesh.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe