Ciclonul Yasi se apropie de nord-estul Australiei, iar locuitorii sunt invitaţi să rămână la adăpost

Locuitorii şi turiştii de pe coasta de nord-est a Australiei s-au blocat în case şi hoteluri, în timp ce se apropia un ciclon de intensitate maximă, aşteptat miercuri seara, care ar putea provoca în această regiune cea mai puternică furtună din ultima perioadă, relatează AFP.

Urmărește
26 afișări

Ciclonul tropical Yasi, a cărui intensitate a fost ridicată la categoria maximă, 5, era aşteptat pe coasta de nord-est miercuri, la ora locală 22.00 (14.00, ora României), a anunţat Biroul pentru Meteorologie. "Impactul acestuia urmează să fie cel mai puternic observat de ultimele generaţii", a adăugat el.

Autorităţile au cerut locuitorilor să nu mai iasă din locuinţe. "Timpul pentru evacuare s-a terminat. Oamenii trebuie să se adăpostească, în prezent, acolo unde se află", a declarat premierul statului Queensland, Anna Bligh.

Diametrul ochiului ciclonului Yasi este estimat la 35 de kilometri, iar frontul ciclonului la 650 de kilometri. Ciclonul urmează să lovească în plin o zonă de coastă foarte populată, între Cairns şi Cardwell, două oraşe cu aproximativ 130.000 de locuitori fiecare.

Rafalele acestuia de vânt pot atinge o viteză de 280 de kilometri pe oră, iar precipitaţii violente ar putea inunda oraşele turistice de pe această coastă, în apropiere de Marea Barieră de Corali.

Yasi se afla miercuri deasupra Mării de Corali, la aproximativ 400 de kilometri nord-est de uscat, dar rafale puternice de vânt începeau să atingă coasta, cu zece ore înainte de sosirea acestuia.

Locuitorii din zona de pericol au fost invitaţi să nu încerce să îşi părăsească locuinţele sau hotelurile şi să rămână înăuntru până după ce trece ciclonul. Autorităţile i-au sfătuit să pregătească "o sală de siguranţă", cu saltele, un aparat de radio, hrană şi apă.

"Oamenii trebuie să ştie că acoperişurile caselor lor pot fi luate pe sus. Dar acest lucru nu afectează structura locuinţei", a declarat Ian Stewart, coordonator în caz de catastrofe în statul Queensland. "Vor fi udaţi, dar este mult mai periculos să se panicheze şi să iasă în fugă din casă, decât să rămână între ziduri", a adăugat el.

Pacienţii de la două spitale din Cairns au fost evacuaţi cu un avion militar către spitale din Brisbane, mai la sud. Activitatea a fost suspendată pe aeroporturile şi în porturile oraşelor din regiune.

Străzile din Cairns, pline, de obicei, de turişti veniţi pentru Marea Barieră de Corali, erau pustii. Cele şapte refugii deschise pentru a primi locuitori şi turişti erau pline.

La Innisfail, o localitate de 10.000 de locuitori, la sud de Cairns, situată într-o regiune agricolă specializată în producţia de banane şi trestie de zahăr, soldaţii patrulau pe străzi cu portavoce, ordonând locuitorilor să nu iasă din case.

Cerul era acoperit de nori mari şi negri, iar nivelul umidităţii din atmosferă era foarte ridicat.

Talia şi intensitatea ciclonului Yasi le-ar putea depăşi, cu uşurinţă, pe cele ale ciclonului Tracy, care a devastat oraşul Darwin (nord) în 1974, ucigând 71 de persoane şi distrugând 90 la sută din case.

Ultimul ciclon important care a atins nord-estul Australiei, Larry, de categoria a 4-a, a distrus, în 2006, recolte în regiunea agricolă Innisfail.

În 2006, ciclonul Monica, de categoria a 5-a, a ocolit zonele mai populate şi a afectat doar Peninsula Cap York, în nordul extrem al statului Qurrnsland. Aproximativ 70 la sută dintre arbori au fost scoşi din rădăcini.

Sudul statului Queensland, regiunea cea mai afectată de inundaţii, la sfârşitul lui 2010 şi începutul lui 2011, nu va fi afectat de ciclonul Yasi, care şi-a deviat traiectoria, către nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici