- Home
- Externe
- HAGA, (03.02.2015, 15:24)
- Ioana Bojan
CIJ respinge un proces pentru genocid intentat de Serbia Croaţiei
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a respins marţi un proces pentru genocid intentat de Serbia Croaţiei, apreciind că nu există dovezi că scopul forţelor croate a fost să distrugă fizic populaţia sârbă, relatează postul B92 în pagina electronică.
Urmărește
179 afișări
CIJ respinge un proces pentru genocid intentat de Serbia Croaţiei (Imagine: AFP/ Mediafax foto)
"Chiar dacă s-ar fi dovedit că liderii Croaţiei au avut intenţia de a înlătura populaţia sârbă de pe teritoriul croat, nu există dovezi că scopul lor era distrugerea fizică a acesteia", a subliniat CIJ.
Anterior, Curtea a respins procesul Croaţiei care acuza Serbia că a comis genocid pe teritoriul său în perioada 1991-1995, apreciind că statul croat nu şi-a dovedit acuzaţiile.
Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, a apreciat că Zagrebul nu a dovedit că a fost comis genocid, a anunţat preşedintele CIJ, Petr Tomka. El a precizat că CIJ este de acord cu concluziile Tribunalului Haga, care a apreciat că scopul unităţilor sârbe era "să îi îndepărteze cu forţa pe croaţi din părţi ale teritoriului, dar nu să îi distrugă fizic".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Tomak a subliniat de asemenea că Serbia nu poate fi trasă la răspundere pentru acţiuni comise înainte de 27 aprilie 1992, când Republica Federală Iugoslavia, din care făcea parte, a aderat la ONU şi a semnat Convenţia privind prevenirea genocidului. Această prevedere exclude partea procesului croat care se referea la crime de război comise la Vukovar în 1991.
Decizia de marţi, care este finală şi nu poate fi atacată în apel, reprezintă finalul unui proces care datează de 16 ani. Croaţia a dat în judecată Serbia în 1999, iar Serbia a răspuns zece ani mai târziu acuzând Croaţia că a comis genocid împotriva etnicilor sârbi, în timpul şi după Operaţiunea Furtuna din 1995.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe