Cinci morţi într-o ambarcaţiune cu imigranţi clandestini, în largul insulei italiene Lampedusa

Cinci persoane au fost găsite moarte într-o ambarcaţiune care transporta imigranţi clandestini, în largul Insulei Lampedusa, a anunţat sâmbătă Paza de Coastă a micii insule italiene, pe care anterior au fost debarcat peste 200 de imigranţi, după ce au fost salvaţi.

Urmărește
83 afișări

"Paza de Coastă a primit un apel de urgenţă către ora 3.00 (4.00, ora României) de pe un telefon cu conexiune prin satelit, în timp ce nava se afla la aproximativ 80 de mile marine de Lampedusa. Vedetele au pornit imediat", a declarat pentru AFP locotenentul de navă Giuseppe Cannarile, din cadrul Pazei de Coastă de la Lampedusa.

Ambarcaţiunea transporta "aproximativ 60 de persoane, aparent originare din Africa subsahariană. Printre acestea se aflau cinci morţi", a adăugat el. În opinia sa, la bord exista o urgenţă sanitară, cu pasageri în stare gravă şi două femei însărcinate.

Toţi imigranţii au fost debarcaţi sâmbătă pe Insula Lampedusa, unde au fost aduşi la bordul unei nave de patrulare a Poliţiei Vamale şi cu o vedetă a Pazei de Coastă, cu excepţia unei femei gravide care a fost transportată cu un elicopter la Palermo, în Sicilia.

Potrivit agenţiei italiene Ansa, alte 52 de persoane se aflau pe nava în derivă, al cărei motor nu era în stare de funcţionare, în urma unei avarii.

Prefectura din Agrigente (Sicilia) a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele deceselor.

Tot sâmbătă, Paza de Coastă a fost nevoită să intervină pentru a salva alte două nave, aflate în dificultate, care transportau imigranţi clandestini, a anunţat Ansa.

Un remorcher, care a fost redirecţionat sâmbătă dimineaţa pentru a participa la operaţiunile de salvare, a preluat la bord 107 persoane, inclusiv femei şi copii ce se aflau la bordul unei bărci pneumatice pe cale să se scufunde, la aproximativ 90 de mile marine de Lampedusa.

De asemenea, alţi 114 imigranţi au fost transferaţi la bordul unei motovedete aparţinând Căpităniei portului, ambarcaţiunea în care se aflau fiind în pană la aproximativ 60 de mile sud-est de insulă.

Vineri, o altă ambarcaţiune a ajuns în portul Lampedusa cu 50 de imigranţi clandestini la bord, inclusiv patru copii, care au declarat că vin din Libia.

În 2011, peste 48.000 de tunisieni şi imigranţi din Africa subsahariană care se refugiau din calea Războiului din Libia au sosit în sudul Italiei, după ce au plătit unor călăuze sume importante de bani pentru a urca la bordul unor nave improvizate. Majoritatea au sosit la Lampedusa, o insulă de aproximativ 20 de kilometri pătraţi, situată la mai puţin de 100 de kilometri de coastele nord-africane.

După un "armistiţiu de iarnă", autorităţile italiene se tem de un nou aflux de imigranţi clandestini către Lampedusa, odată cu ameliorarea condiţiilor meteorologice.

Portul Lampedusa este principala poartă de intrare în Uniunea Europană a imigranţilor provenind din mai multe ţări din Africa de Nord, ca Tunisia, Libia sau Egiptul.

Italia a închis în septembrie 2011 Centrul de primire care exista pe insulă, după o revoltă a imigranţilor tunisieni, care au incendiat clădirile în semn de protest faţă de sejurul lor lung pe insulă.

În februarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancţionat Italia pentru că a respins potenţiali solicitanţi de azil în cadrul unui acord controversat încheiat între fostul şef al Guvernului italian Silvio Berlusconi şi fostul lider libian, colonelul Muammar Kadhafi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici