Cinci persoane din estul Ungariei, spitalizate cu simptome de antrax
Autorităţile suspectează că acest caz are legătură cu sacrificarea ilegală a două bovine, la o fermă, au declarat autorităţile pentru MTI.
Într-o inspecţie la faţa locului s-a constat prezenţa bacteriei care provoacă infecţia cu antrax în carne congelată, la fermă, a anunţat Autoritatea ungurească pentru Siguranţă Alimentară (Nehib).
O parte din carne a fost utilizată pe plan local, iar restul a fost livrată unei firme care operează cantine, potrivit aceleiaşi surse.
Autorităţile afirmă că responsabilitatea este a firmei care a cumpărat carnea de la o sursă ilegală şi că a furnizat-o în vederea consumului.
Nehib a închis cantinele joi şi urmează să prezinte un raport pentru fapte penale.
Consiliul local a reziliat contractul cu firma, care a furnizat hrană elevilor pe timpul vacanţei de vară, a anunţat primarul din Tiszafured.
Oficiali în domeniul sănătăţii au declarat că persoanelor care au intrat în contact cu animalele sau carnea le sunt administrate antibiotice, ca o măsură de precauţie.
De asemenea, autorităţile sanitar-veterinare au început vaccinarea animalelor din regiune considerate „vulnerabile” la infecţie.
Un specialist în agricultură, Zoltan Gogos, din cadrul Partidului Socialist (opoziţie), l-a îndemnat pe ministrul Agriculturii Sandor Fazekas, care este totodată reprezentantul Tiszafured în Parlament, să-şi asume responsabilitatea politică „pentru tăcerea pe care autorităţile au păstrat-o asupra cazului” timp de 3-4 zile.