Cele zece persoane, cinci bărbaţi şi cinci femei, au fost reţinute în compania a 31 de copii, cu vârste cuprinse între două luni şi 12 ani, de un comisar al poliţiei haitiene, în timp ce încercau să traverseze frontiera dominicană, a precizat ministrul.
„Este un furt, nu o adopţie”, a afirmat el, precizând că, „pentru a părăsi Haiti, un copil are nevoie de o autorizaţie de la Institutul bunăstării sociale, care se ocupă de cazurile de adopţie”.
Potrivit acestuia, doi pastori, unul din Haiti şi celălalt din Atlanta (sud-estul Statelor Unite), sunt de asemenea implicaţi în acest caz.
Cetăţenii americani au fost remişi justiţiei şi erau deţinuţi sâmbătă seara la Direcţia centrală a poliţiei judiciare, la Port-au-Prince, alături de doi presupuşi complici haitieni, a confirmat directorul general al poliţiei, Mario Andresol.
O anchetă a fost demarată pentru a determina cum au intrat cei zece americani în posesia copiilor, a precizat Andresol.
„Acum justiţia trebuia să-şi facă treaba”, a adăugat el, precizând că minorii au fost transferaţi la un centru din Croix-des-Bouquets, la nord de Port-au-Prince.
Într-un interviu pentru postul american de televiziune NBC, un apropiat al americanilor arestaţi a precizat că aceştia sunt inculpaţi pentru trafic de copii şi că acest caz este, în opinia sa, o neînţelegere administrativă.
Americanii au fost prezentaţi ca făcând parte dintr-o organizaţie caritabilă numită „Refugiul pentru o nouă viaţă a copiilor”, cu sediul în statul Idaho, din nord-vestul SUA.
Numeroşi copii au fost adoptaţi după cutremurul care a devastat Haiti la 12 ianuarie.
Administraţia americană le-a cerut viitorilor părinţi adoptivi de copii haitieni să aibă răbdare, aşteptând implementarea unor proceduri „transparente” pentru a evita erorile şi traficul de copii.