Cinci poliţişti din SUA, găsiţi vinovaţi de uciderea a doi civili după uraganul Katrina

Cinci poliţişti din New Orleans (Louisiana, sudul SUA), au fost găsiţi vinovaţi vineri de uciderea a două persoane în timpul haosului care a urmat uraganului Katrina, din august 2005, şi că au încercat să muşamalizeze crimele.

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Cinci poliţişti din SUA, găsiţi vinovaţi de uciderea a doi civili după uraganul Katrina

Cinci poliţişti din SUA, găsiţi vinovaţi de uciderea a doi civili după uraganul Katrina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceşti membri ai forţelor de ordine vor fi făcuţi responsabili pentru faptele lor", a declarat procurorul Jim Letten, după anunţul verdictului de vinovăţie. "Cultura care constă în promovarea legii tăcerii este distrusă câte puţin în fiecare zi", a subliniat el.

Inculpaţi pentru uciderea a doi civili afroamericani neînarmaţi, poliţiştii au fost găsiţi vinovaţi de 25 de capete de acuzare şi riscă închisoarea pe viaţă.

Procesul s-a concentrat pe evenimentele care s-au derulat în dimineaţa zilei de 4 septembrie 2005, pe podul Danziger din oraş, când poliţiştii acuzaţi, intervenind la faţa locului în urma unui apel telefonic, au declanşat ceea ce acuzarea a calificat ulterior drept o "rafală de focuri de armă".

Ronald Madison, un handicapat mental în vârstă de 40 de ani, descris de familia sa ca non-violent, a murit la faţa locului după ce a primit mai multe gloanţe în spate. Unul dintre ofiţeri, Kenneth Bowen, a tras asupra sa chiar şi când era căzut la pământ, rănit.

James Brissette, în vârstă de 17 ani, descris ca un licean studios, a murit de asemenea prin împuşcare, pe pod. Alte patru persoane din familia sa au fost rănite.

Poliţiştii condamnaţi - Kenneth Bowen, Robert Gisevius, Anthony Villavaso, Robert Faulcon şi Arthur Kaufman - "au abuzat de puterile lor şi au încălcat încrederea publicului imediat după uraganul Katrina, făcând şi mai grea acea perioadă catastrofală pentru locuitorii din New Orleans", a comentat secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, într-un comunicat.

Sentinţa este prevăzută pentru 14 decembrie, dar ar putea fi amânată.

Acest proces a dezvăluit de asemenea două viziuni foarte diferite ale zilelor care au urmat trecerii uraganului Katrina.

Avocaţii apărării au declarat că cei cinci ofiţeri erau eroi, care au salvat persoane şi "au luptat împotriva derbedeilor" la vremea aceea. Ei au încercat să convingă juraţii că aceşti ofiţeri au acţionat crezând că viaţa lor era în pericol.

Dar Bobbi Bernstein, responsabil adjunct al diviziei de drepturi civice în Departamentul de Justiţie, a denunţat acoperirea aproape oficială a acestor crime.

Arthur Kaufman, superiorul poliţiştilor, care nu era pe pod la momentul faptelor dar a încercat să-şi ajute colegii să acopere crimele cu ajutorul unor mărturii şi dovezi false, riscă în total 120 de ani de închisoare.

New Orleans, un oraş parţial construit sub nivelul mării şi protejat de diguri, a intrat în haos la sfârşitul verii din 2005, după ce a fost afectat de uraganul Katrina. După ruperea unui dig, cartiere întregi au fost inundate, provocând moartea a 1.500 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici