Cinci principii fundamentale ale politicii externe ruse, enunţate de Medvedev

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a enunţat cinci principii ale politicii externe promovate de Rusia după recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Cinci principii fundamentale ale politicii externe ruse, enunţate de Medvedev

Cinci principii fundamentale ale politicii externe ruse, enunţate de Medvedev (Imagine: Mediafax/AFP)

"În implementarea politicii externe ruse, mă voi ghida după cinci principii", a declarat Medvedev, duminică, la reşedinţa din Soci, pentru trei posturi de televiziune ruse. Liderul rus s-a deplasat la Soci pentru a participa la o serie de întâlniri interne şi internaţionale, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

Primul principiu constă în recunoaşterea de către Rusia a principalelor aspecte din legislaţia internaţională care definesc relaţiile dintre statele civilizate, a precizat liderul de la Kremlin.

"În al doilea rând, lumea trebuie să fie multipolară. Un singur pol este inacceptabil", a subliniat Medvedev. "Rusia nu poate accepta ordinea mondială în care orice decizie poate fi adoptată de o singură ţară, chiar dacă este una importantă precum Statele Unite. O astfel de ordine va fi instabilă şi plină de conflicte", a adăugat el.

În al treilea rând, Rusia nu vrea o confruntare cu nici un stat, a precizat Medvedev. "Rusia nu vrea izolare. Vom dezvolta pe cât posibil relaţii de prietenie cu Europa, Statele Unite şi alte ţări din lume", a adăugat liderul de la Kremlin.

În al patrulea rând, protejarea vieţii şi demnităţii cetăţenilor ruşi, "indiferent unde locuiesc aceştia", reprezintă o prioritate absolută pentru diplomaţia promovată de Moscova, a subliniat Medvedev. "Vom apăra, de asemenea, interesele comunităţii noastre de afaceri din străinătate. Toată lumea trebuie să ştie că o agresiune va fi împiedicată", a precizat acesta.

Cel de-al cincilea principiu constă în interesul Rusiei privind regiunile cu care întreţine relaţii amicale. "La fel ca alte ţări, Rusia are regiuni de interese privilegiate. Aceste arii adăpostesc ţări cu care întreţinem relaţii amicale", a adăugat Medvedev, precizând că nu se referă doar la statele vecine.

În ceea ce priveşte dezvoltarea viitoarelor relaţii diplomatice, el a declarat că acestea nu depind doar de Rusia, ci şi de "prietenii, parteneri noştri şi comunitatea internaţională în ansamblu". "Aceştia au de ales", a subliniat preşedintele rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici