Cinci ţări, inclusiv România, cer prelungirea restricţiilor privind exporturile cerealelor ucrainene

Cinci state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România şi Polonia, au cerut Comisiei Europene prelungirea restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina, anunţă ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Cinci ţări, inclusiv România, cer prelungirea restricţiilor privind exporturile cerealelor ucrainene

„Noi, miniştrii agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, solicităm prelungirea măsurilor preventive introduse prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 privind importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui originare din Ucraina”, se arată în declaraţie.

Aceştia arată că măsurile preventive, care sunt în vigoare din luna mai a acestui an, au făcut posibilă reducerea presiunii asupra pieţelor locale din ţările lor, permiţând, în acelaşi timp, tranzitul mărfurilor ucrainene către pieţele sale tradiţionale din ţările non-UE.

„În cazul în care măsura preventivă nu este extinsă, aceasta va avea un impact profund în statele membre din prima linie asupra preţurilor şi capacităţii de depozitare, care este esenţială pentru recoltarea cerealelor. Prin urmare, considerăm că măsurile preventive ar trebui prelungite cel puţin până la sfârşitul anului”, se mai arată în declaraţie.

De asemenea, minştrii consideră că lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive ar trebui să rămână deschisă.

Declaraţia comună a fost adoptată miercuri la Varşovia, la întâlnirea miniştrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, România, Slovacia. La reuniune a fost prezent şi premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

„Suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectaţi de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectaţi şi fermierii din statele din apropierea conflictului. Am încredere că împreună vom putea să ne susţinem punctul de vedere în faţa colegilor din celelalte state şi în faţa Comisiei, iar decizia va fi cea corectă pentru viitorul agriculturii europene şi pentru securitatea alimentară a întregii Uniuni”, a declarat ministrul Agriculturii din România Florin Barbu.

"Am semnat o declaraţie comună a cinci ţări - Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România - privind prelungirea embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina în statele noastre până la sfârşitul anului", a afirmat Robert Telus, potrivit cotidianului Le Monde, după o reuniune a miniştrilor Agriculturii desfăşurată la Varşovia.

Măsurile, implementate pentru protejarea fermierilor locali, permit doar tranzitul cerealelor ucrainene prin ţările vecine cu Ucraina, importurile directe fiind restricţionate. Acordul privind restricţiile urmează să exipre pe 15 septembrie.

Ucraina cere Uniunii Europene facilitarea exporturilor de cereale pe cale terestră şi rutieră, în contextul în care Rusia a suspendat Acordul privind transportul produselor agricole pe Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici