Cincisprezece sârbi din Bosnia, inculpaţi pentru uciderea a cel puţin 150 de civili musulmani

Cincisprezece sârbi din Bosnia şi Herţegovina au fost inculpaţi vineri pentru uciderea a cel puţin 150 de civili musulmani într-un sat din regiunea Prijedor (nord-vest) la începutul războiului intercomunitar, în perioada 1992-1995, relatează AFP.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Cincisprezece sârbi din Bosnia, inculpaţi pentru uciderea a cel puţin 150 de civili musulmani

Cincisprezece sârbi din Bosnia, inculpaţi pentru uciderea a cel puţin 150 de civili musulmani (Imagine: Shutterstock)

Este vorba de cel mai voluminos dosar pentru crime de război din Bosnia şi Herţegovina.

Cei 15 suspecţi, foşti membri ai forţelor militare şi de poliţie sârbe din Bosnia şi Herţegovina, printre care şi ofiţeri, au fost arestaţi cu toţii în ultimele săptămâni, majoritatea dintre ei într-o operaţiune efectuată la 17 noiembrie.

"Este vorba de una dintre cele mai vaste inculpări pentru crime de război în regiunea Prijedor, care se referă la moartea a peste 150 de victime din satul Zecovi în 1992", a anunţat Parchetul Local pentru crime de război într-un comunicat.

"Suspecţii sunt acuzaţi de comitere de crime, tortură, violuri şi alte infracţiuni, dar şi de jefuirea şi distrugerea bunurilor musulmane din Zecovi", sat populat pe atunci de 700 de persoane, potrivit aceleiaşi surse.

Ei sunt inculpaţi de execuţia a 29 de femei şi copii la 25 iulie 1992, ale căror cadavre au fost ascunse într-o groapă comună.

Sute de locuitori ai satului au fost duşi în tabere de detenţie, mai anunţă comunicatul Parchetului Local.

Rămăşiţe a zeci de victime din Zecovi au fost găsite în 2013 într-o groapă comună din Tomasica, în aceeaşi regiune, una dintre cele mai mari descoperite în Bosnia şi Herţegovina de la sfârşitul războiului. Rămăşiţe a 435 de persoane în total au fost exhumate din această groapă comună.

După preluarea controlului asupra regiunii Prijedor, în aprilie 1992, forţele sârbe au ucis 3.500 de persoane în această zonă, potrivit asociaţiilor victimelor.

Mii de persoane au fost plasate în tabere de detenţie, în special la Omarska, Keraterm şi Trnopolje, supranumite "triunghiul groazei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici