Blinken, în vârstă de 58 de ani, fost secretar adjunct de stat sub preşedintele Barack Obama, şi-a început cariera la Departamentul de Stat în timpul administraţiei Clinton.
Blinken a fost alături de Biden timp de aproape 20 de ani, inclusiv în calitate de asistent principal în cadrul Comitetului pentru relaţii externe al Senatului şi, mai târziu, în calitate de consilier pentru securitate naţională, când era vicepreşedinte. În acest rol, Blinken a contribuit la dezvoltarea răspunsului american la revoltele şi instabilităţile politice din Orientul Mijlociu, cu rezultate mixte în Egipt, Irak, Siria şi Libia.
Obiectivul său principal va fi restabilirea Statelor Unite ca un aliat de încredere, care este gata să adere la acordurile şi instituţiile globale - inclusiv acordul climatic de la Paris, acordul nuclear cu Iran şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii - care au fost abandonate de Trump.
"Pur şi simplu, marile probleme cu care ne confruntăm ca ţară şi planetă, fie că este vorba de schimbări climatice, fie că este vorba de o pandemie, fie că este vorba de răspândirea de arme, niciuna dintre acestea nu are soluţii unilaterale", a afirmat Blinken la un forum de la Institutul Hudson din iulie. „Chiar şi o ţară la fel de puternică precum Statele Unite nu le poate gestiona singure”, a adăugat acesta.
Biden este de aşteptat să numească un apropiat, Jake Sullivan, în calitate de consilier de securitate naţională. Sullivan, în vârstă de 43 de ani, i-a succedat domnului Blinken în funcţia de consilier de securitate naţională al vicepreşedintelui Biden şi a ocupat funcţia de şef al planificării politicilor la Departamentul de Stat sub conducerea lui Hillary Clinton, devenind cel mai apropiat consilier strategic al ei.
Împreună, Blinken şi Sullivan, buni prieteni cu o viziune comună asupra lumii, au devenit adesea vocea lui Biden în problemele politicii externe. Şi au condus atacul împotriva utilizării de către preşedintele Trump a sloganului „America First”, spunând că lozinca izolează Statele Unite şi creează oportunităţi şi viduri pentru adversarii săi.
Linda Thomas-Greenfield, adjunct al secretarului de Stat în perioada 2013-2017, ar urma să devină ambasadorul SUA la Naţiunile Unite.
Antony J. Blinken şi România
În mai 2016, Anthony Blinken a efectuat o vizită oficială în România, în cadrul căreia s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis. La acea vreme, Antony J. Blinken, deţinea funcţia de adjunct al secretarului de stat al SUA şi se afla într-un turneu european în pregătirea pentru Summitul NATO de la Varşovia, ce a avut loc în luna iulie.
"Cu acest prilej, Preşedintele României şi demnitarul american au apreciat dinamica actuală a relaţiilor bilaterale îndreptate spre dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, atât pe dimensiunea de securitate şi cea economică, dar şi pe celelalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic.
Adjunctul secretarului de stat american a reconfirmat angajamentul SUA în cadrul NATO pentru întărirea corespunzătoare a întregului flanc estic. Anthony Blinken a transmis aprecieri pentru rolul activ al României în cadrul NATO şi implicarea ţării noastre în combaterea ameninţărilor pe flancurile estic şi sudic ale Alianţei. De asemenea, a salutat progresele sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin contribuţia României prin baza Deveselu, subliniind importanţa declarării capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă la Summit-ul din Polonia", preciza
Administraţia prezidenţială pe site-ul oficial.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.