Cine este Dalia Grybauskaite, "doamna de fier" a Lituaniei

Preşedintele Lituaniei Dalia Grybauskaite, care a surprins miercuri prin criticile la adresa României, e cunoscută în ţara sa ca "doamna de fier" sau "magnolia de oţel" pentru cariera remarcabilă anterioară alegerii sale în 2009, fiind ambasador în SUA, la UE, ministru de finanţe şi comisar european

Urmărește
434 afișări
Imaginea articolului Cine este Dalia Grybauskaite, "doamna de fier" a Lituaniei

Dalia Grybauskaite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născută la Vilnius pe 1 martie 1956, Dalia Grybauskaite este necăsătorită şi nu are copii, deţine o centură neagră de karate şi vorbeşte patru limbi străine: engleză, franceză, rusă şi poloneză.

A studiat economie politică la Universitatea din Leningrad, în 1988 dându-şi doctoratul în ştiinţe sociale la Academia de la Moscova pentru ştiinţe publice, iar în 1991 a urmat un program postuniversitar de management în SUA, la Universitatea Georgetown din Washington DC.

Între 1991 şi 1993 a ocupat funcţii de director la cabinetul premierului de la Vilnius, în ministerul pentru cooperare economică internaţională şi ministerul de externe, în 1994 fiind numită reprezentatul Lituaniei la misiunea de pe lângă UE, de la Bruxelles.

A fost ambador în SUA între 1996-1999, la întoarcerea în ţară fiind ministru adjunct pentru finanţe şi ministru adjunct de externe, iar între 2001 şi 2004 ministru de finanţe.

În 2004 a fost numită comisar european pentru planificare financiară şi buget, funcţie din care a lansat un proiect de reformă a bugetului UE pentru a se asigura o execuţie financiară mai rapidă, eficientă şi transparentă. În noiembrie 2005 a fost aleasă "comisarul european al anului" pentru eforturile sale în vederea direcţionării unor resurse mai mari pentru cercetare şi dezvoltare.

În 26 februarie 2009, în condiţiile în care era cea mai populară figură politică a ţării, şi-a anunţat candidatura independentă pentru funcţia de preşedinte, fiind însă susţinută de Partidul Conservator, membru al Partidului Popular European.

A câştigat alegerile prezidenţiale încă din primul tur, pe 17 mai 2009, cu 51,6% din voturi, iar pe fondul recesiunii economice severe a cerut ca salariul său de şef de stat să fie redus la jumătate, la aproximativ 90.000 de euro anual.

Aflată miercuri în vizită oficială la Bucureşti, Dalia Grybauskaite, a făcut un apel la politicienii români, în conferinţa de presă de la Cotroceni, să se comporte "matur şi responsabil", adăugând că agitaţia politică şi schimbarea a trei premieri în şase luni au afectat absorbţia fondurilor europene din ţara noastră.

"Aş dori să spun că această instabilitate pe care o putem vedea din exterior acum - schimbarea a trei premieri în şase luni - deloc suprinzător se reflectă şi în capacitatea dumneavostră de a performa în UE şi mă refer aici în special la capacitatea de absorbţie a fondurilor europene", a spus şeful statului lituanian.

Dalia Grybauskaite a subliniat faptul că România este ultimul stat dintre ţările membre UE la capitolul absorbţiei fondurilor europene şi a arătat că acest semnal este unul foarte negativ, în condiţiile în care "agitaţia politică" internă paralizează România.

Grybauskaite a transmis şi un avertisment politicienilor români, arătând că, dacă nu se maturizează şi nu se comportă responsabil, nu vor avea resurse suficiente de la UE şi nu se va deschide zona Schengen.

"Toate ţările au dificultăţi. Toţi ne confruntăm cu bătălii între partidele politice, dar maturitatea politică înseamnă că, orice ideologie politică ar avea partidul din care faceţi parte, trebuie să înţelegeţi că poporul dumneavostră este primul care contează, iar bătăliile ideologice sunt cele mai puţin importante", a declarat şeful statului lituanian Dalia Grybauskaite, în conferinţa de presă susţinută, la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Traian Băsescu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici