- Home
- Externe
- (17.02.2023, 18:05)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cine este femeia loială lui Putin care gestionează deportările şi „reeducarea” copiilor ucraineni
Mii de copii ucraineni ar fi fost deportaţi de ruşi şi ar fi fost supuşi adopţiei forţate, iar Moscova, indirect, confirmă fenomenul prin cuvintele Mariei Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului, care i-a mulţumit la TV lui Putin pentru că „a reuşit să adopte un tânăr de 15 ani”.
Urmărește
1683 afișări
Putinista Maria Lvova-Belova
Mii de copii ucraineni au fost deportaţi de ruşi şi supuşi adopţiei forţate. Sursele sunt occidentale şi ucrainene. Moscova respinge acuzaţiile de „deportare”, dar confirmă indirect fenomenul.
„Rusia nu doar ucide sau răneşte copiii noştri. Îi ia pentru a-i deporta”, a declarat Daria Gerasimciuk, consilierul pentru drepturile copilului al preşedintelui UCrainei.
Rusia, la rândul ei, se mândreşte că ajută orfanii de război. Potrivit agenţiei de ştiri ruse Tass, în iulie, guvernatorul regiunii Tula, unde au fost plasaţi mulţi copii ucraineni, a vorbit chiar despre o „datorie sacră”. Potrivit Conflict Watch, un grup de cercetare susţinut de Departamentul de Stat al SUA, guvernul rus a creat o reţea de cel puţin 43 de lagăre închise în care peste 6.000 de minori ucraineni sunt supuşi unor programe de îndoctrinare pro-ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
O echipă de cercetători de la Universitatea Yale a reconstituit drumul acestor copii împrăştiaţi în toată Federaţia Rusă, până în Orientul Îndepărtat, folosind diverse surse. Raportul – publicat de Le Monde – aprofundează şi acuzaţiile diferitelor ONG-uri.
În noiembrie 2022, Amnesty International a denunţat „transferul forţat al civililor din zonele ocupate ale Ucrainei de către autorităţile ruse”. Convenţia de la Geneva stabileşte linii directoare specifice pentru tratamentul copiilor separaţi de membrii familiei lor în timpul conflictului. Membrii familiei trebuie să poată comunica între ei, copiii separaţi trebuie identificaţi şi evacuarea temporară a acestora trebuie să aibă loc în stare neutră, cu acordul părinţilor.
Raportul Yale arată că deportarea minorilor ucraineni în Rusia a început cu doar câteva zile înainte ca trupele ruse să invadeze teritoriul. „La începutul lunii februarie 2022, un grup de cinci sute de orfani a fost evacuat din regiunea Doneţk în Rusia. Motivul invocat la acea vreme a fost presupusa ameninţare cu o ofensivă ucraineană”, se arată în document. Unii dintre aceşti copii ucraineni au fost de atunci adoptaţi de familiile ruseşti. Autorităţile ruse nu au ascuns programul lor, prezentat ca o „acţiune umanitară” care vizează „orfanii abandonaţi şi traumatizaţi de război”.
„În mai 2022 – aminteşte Le Monde – preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret care facilitează adopţia copiilor ucraineni, aproape imposibilă înainte de izbucnirea conflictului. A fost creat un program de ajutor financiar fără precedent pentru familiile adoptive. O criză demografică severă afectează Rusia de câteva decenii, iar natalitatea a scăzut brusc cu 6,2% în 2022.
Potrivit cercetătorilor de la Yale, programul este orchestrat, în fruntea statului rus, de Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, Tatyana Moskalkova, comisar pentru drepturile omului, şi de Maria Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului.
Lvova-Belova, o mamă cu o familie numeroasă care se prezintă drept o ortodoxă devotată, apare la televiziunea rusă pentru a lăuda „salvarea” copiilor ucraineni. Pe 28 septembrie – spune France Info – a explicat că a „învăţat dragostea pentru Rusia” 30 de copii care erau „ascunşi în pivniţele Mariupolului”, oraş distrus în primăvara lui 2022 de armata rusă. Potrivit France Info, ONG-ul Magnolia a primit deja peste 2.600 de cereri de asistenţă pentru copiii dispăruţi. Până acum, potrivit autorităţilor ucrainene, doar 125 de minori strămuţi s-au putut întoarce în ţara lor.
La două zile după ce SUA au publicat un raport care susţinea că Rusia a răpit cel puţin 6.000 de copii ucraineni, comisarul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova îi spune lui Putin că a „adoptat” o tânără de 15 ani din Mariupol.
Sunt date contradictorii. La mijlocul lunii noiembrie, Moscova a declarat că peste 4,7 milioane de refugiaţi, inclusiv aproximativ 712.000 de copii, au ajuns pe teritoriul său, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.
Two days after the US published a report claiming Russia has abducted at least 6,000 Ukrainian children, children's rights commissioner Maria Lvova-Belova tells Putin she "adopted" a 15-year-old from Mariupol herself.
— max seddon (@maxseddon) February 16, 2023
"All thanks to you, Vladimir Vladimirovich!" pic.twitter.com/rTAP8MEU1g
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe