Cine este Mollahul Omar. Biografia liderului suprem al talibanilor afgani

Talibanii afgani au publicat, în mod surprinzător, o biografie a mollahului Mohammed Omar, marcând astfel 19 ani de când sunt conduşi de liderul lor suprem.

Urmărește
2117 afișări
Imaginea articolului Cine este Mollahul Omar. Biografia liderului suprem al talibanilor afgani

Cine este Mollahul Omar. Biografia liderului suprem al talibanilor afgani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biografia, de aproximativ 5.000 de cuvinte, postată pe site-ul talibanilor, clarifică unele aspecte disputate, ca naşterea şi principalele momente ale ascensiunii lui Omar. Potrivit documentului, arma favorită a mollahului este lansatorul de grenade antitanc RPG 7, iar liderul suprem taliban duce o viaţă simplă şi are un simţ "special" al umorului, relatează BBC News online.

Mollahul Omar, despre care nu se ştie unde se află, se află "în contact" cu viaţa din Afganistan şi evenimentele din lume, se arată în document.

Departamentul de Stat american a pus o recompensă în valoare de 10 milioane de dolari pe capul liderului taliban afgan, care nu a mai fost văzut de la invazia Afganistanului, în 2001. Susţinerea pe care mollahul a oferit-o liderului Al-Qaida Osama ben Laden este cea care a declanşat campania.

Este neclar de ce au ales talibanii marcarea a 19 ani de când sunt conduşi de Omar să publice biografia, însă unii analişti apreciază că ar putea fi vorba despre o încercare de a contracara influenţa tot mai mare a grupării Statul islamic (SI) în Afganistan.

Comentatori şi observatori talibani nu au putut să se pună de acord asupra multor fapte în legătură cu Omar, ca data naşterii şi moştenirea acestuia.

În biografie se arată că Mohammed Omar s-a născut în 1960, în satul Chah-i-Himmat, în districtul Khakrez din provincia Kandahar (sud). Liderul suprem taliban este desemnat ca mollahul Mohammad Omar "Mujahid", precizându-se că face parte din calnul Tomzi al tribului Hotak.

Tatăl său a fost Moulavi Ghulam Nabi, un "erudit respectat şi o personalitate socială", care a murit la cinci ani după naşterea lui Omar, se arată în document, care precizează că familia s-a mutat în provincia Uruzgan.

Mollahul Omar şi-a abandonat studiile la o şcoală madrassa, după ce forţele sovietice au invadat Afganistanul, şi a devenit jihadist "pentru a se achita de obligaţiile religioase".

Documentul îi enumeră isprăvile militare în lupta cu ruşii, în perioada 1983-1991, precizând că a fost rănit de patru ori şi şi-a pierdut ochiul drept.

În 1994, mollahul Omar a preluat conducerea mujahedinilor islamici cu scopul de stopa "luptele de facţiune" dintre şefi de război care au urmat prăbuşirii regimului comunist, în 1992.

Apoi, în 1996, i s-a conferit titlul de "ameer-ul-momineen" - şeful credincioşilor pioşi, se arată în biografie, devenind astfel liderul suprem.

După ce a cucerit Kabulul şi a creat Emiratul Islamic al Afganistanului, "puterile arogante şi necredincioase ale lumii", care "nu puteau tolera sharia", au lansat o invazie militară împotriva sa, potrivit documentului.

Liderul taliban este liniştit şi nu-şi pierde firea sau curajul, nu deţine o casă şi nu are niciun cont în vreo bancă străină, este afabil, are un simţ special al umorului şi nu se consideră niciodată superior colegilor săi, este el caracterizat în biografie, într-o secţiune dedicată "personalităţii carismatice".

"În condiţiile actuale cruciale, în care este urmărit regulat de către inamic, nu s-a observat nicio schimbare sau perturbare a activităţilor de rutină" ale mollahului, se arată la secţiunea "activităţi zilnice în circumstanţele actuale".

Liderul "urmează atent şi inspectează activităţile jihadiste împotriva invadatorilor străini necredincioşi", se mai arată în text. "El rămâne în contact cu ceea ce se întâmplă zi de zi în ţara sa şi în lumea dinafară", potrivit documentului.

Unii analişti cred că mollahul Omar ar putea să opereze de-a lungul sau peste frontiera Pakistanului cu Afganistanul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici