- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cine sunt Houthi şi de ce au lansat SUA şi Marea Britanie o operaţiune împotriva lor
Grupul, format pentru prima dată în anii 1990, se opune influenţei SUA şi Israelului în Orientul Mijlociu şi promite să continue să vizeze navele comerciale care, în opinia sa, se îndreaptă spre şi dinspre Israel.
Cine sunt Houthis şi de ce atacă navele comerciale
Atacurile luptătorilor Houthi din Yemen asupra navelor comerciale din Marea Roşie au afectat comerţul din unul dintre cele mai importante culoare maritime din lume. 26 de atacuri au lansat rebelii Houthi asupra transportului maritim comercial de la 19 noiembrie, potrivit SUA, când grupul a promis că va viza navele despre care crede că se îndreaptă spre şi dinspre Israel.
O coaliţie din care fac parte Marea Britanie şi SUA a doborât drone şi rachete lansate de aceştia şi a lansat o operaţiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cine sunt Houthis?
Houthis - cunoscuţi oficial ca "Susţinătorii lui Dumnezeu" sau "Ansar Allah" în arabă - sunt un grup de islamişti şiiţi din vestul Yemenului.
Format în anii 1990, grupul a început ca o mişcare de promovare a drepturilor şiiţilor Zaidi şi a tribului Houthi, de la care grupul îşi trage numele.
Se opune influenţei SUA şi Israelului în Orientul Mijlociu - sloganul său conţinând cuvintele "moarte Americii", "moarte Israelului" şi "blestem asupra evreilor".
Susţinut de Iran şi aliat cu alte grupări islamiste din regiune, precum Hamas şi Hezbollah, a acuzat, de asemenea, Arabia Saudită de "complicitate" cu SUA.
Ucidera fondatorului grupului, Hussein al Houthi, de către armata yemenită, a declanşat un război civil cunoscut sub numele de insurgenţa houthi - în 2004.
Gruparea, condusă în prezent de fratele său, Abdul-Malik al Houthi, a participat, de asemenea, la revoluţia yemenită din 2011, câştigând şi mai mult teritoriu.
De atunci, şi-a extins zona de influenţă şi controlează în prezent o mare parte din coasta vestică a Yemenului până la strâmtoarea Bab al Mandeb - o întindere de 16 mile mariticme care marchează intrarea în Marea Roşie.
De ce atacă navele din Marea Roşie?
Houthis susţin că atacurile au ca scop să pună capăt ofensivei Israelului asupra Fâşiei Gaza.
Mai multe nave au fost atacate cu drone, rachete şi, în unele cazuri, au fost folosite elicoptere pentru duce militanţi pe navele comerciale.
În prima săptămână din ianuarie, 18 drone de atac, împreună cu două rachete de croazieră antinavă şi o rachetă balistică antinavă au fost lansate spre nava de război britanică HMS Diamond şi alte nave comerciale.
Un purtător de cuvânt al Houthi a revendicat responsabilitatea pentru acest atac major cu rachete şi drone, afirmând că au vizat o navă de război americană care a operat în sprijinul Israelului.
De asemenea, gruparea a revendicat responsabilitatea pentru lansarea unui atac cu ajutorul dronelor asupra a două nave - nava Swan Atlantic, deţinută de norvegieni, şi MSC Clara, sub pavilion Panama.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO