Cine sunt rebelii din SIIL, gruparea radicală ce luptă în Irak şi Siria

Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care a preluat controlul oraşului Mosul şi unor sectoare din alte provincii irakiene şi în prezent se îndreaptă spre Bagdad, este o grupare jihadistă radicală foarte prezentă inclusiv în Siria, care a reuşit să recruteze mii de combatanţi.

Urmărește
6832 afișări
Imaginea articolului Cine sunt rebelii din SIIL, gruparea radicală ce luptă în Irak şi Siria

Cine sunt rebelii din SIIL, gruparea radicală ce luptă în Irak şi Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ÎNFIINŢARE

SIIL este o emanaţie a Statului Islamic în Irak (ISI), organizaţia irakiană a reţelei Al-Qaida, condusă de Abu Bakr al-Bagdadi.

În aprilie 2013, Bagdadi anunţă că ISI şi Frontul al-Nusra, gruparea jihadistă prezentă în Siria, fuzionează pentru a devenit Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

Dar Al-Nusra refuză să adere la această nouă entitate şi cele două grupări încep să opereze separat, înainte ca un război generalizat să le opună începând din ianuarie 2014.

SIIL a contestat în mod deschis autoritatea liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi a respins solicitarea acestuia de a se concentra pe Irak şi de a lăsa Siria Frontului Al-Nusra.

EFECTIVE

Charles Lister, cercetător la Brookings Doha Centre, estimează că SIIL numără între 5.000 şi 6.000 de combatanţi în Irak şi între 6.000 şi 7.000 de combatanţi în Siria.

Aceste cifre nu au putut fi coroborate cu alte surse.

NAŢIONALITĂŢI

În Siria, majoritatea combatanţilor de pe teren sunt sirieni, dar comandanţii vin deseori din străinătate şi au căpătat experienţă în Irak, Cecenia, Afganistan şi pe alte fronturi. În Irak, majoritatea combatanţilor sunt irakieni.

Potrivit specialistului în islam Romain Caillet, de la Instititul francez pentru Orientul Mijlociu, numeroşi lideri militari sunt irakieni sau libieni, în timp ce liderii săi religioşi sunt mai degrabă saudiţi sau tunisieni.

SIIL numără şi sute de combatanţi francofoni, între care francezi, belgieni sau cetăţeni din Africa subsahariană.

IDEOLOGIE

SIIL nu a jurat credinţă niciodată liderului Al-Qaida. Dar gruparea revendică aceeaşi ideologie jihadistă şi vrea să instaureze un stat islamic în regiunea situată între Siria şi Irak.

SUSŢINĂTORI

SIIL nu pare să beneficieze de susţinerea deschisă a vreunui stat şi, potrivit analiştilor, gruparea primeşte majoritatea spriinului din partea unor donatori individuali, cei mai mulţi din Golful Persic. În Irak, gruparea depinde de personalităţi tribale locale.

PREZENŢA PE TEREN

SIIL a preluat, în ianuarie, împreună cu alte grupări insurgente controlul Fallujah şi al unor sectoare din Ramadi, la vest de Bagdad.

De săptămâna trecută, el a lansat numeroase atacuri în Irak şi a reuşit, marţi, împreună cu alţi jihadişti să preia controlul provinciei Ninive, din care face parte Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, şi sectoare din provinciile Kirkuk şi Salaheddine.

În Siria, el este considerat ca fiind cea mai eficientă forţă combatantă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Dar după ce a fost bine primit iniţial de către unii rebeli sirieni, dorinţa sa de hegemonie şi atrocităţile care i-au fost atribuite, mai ales răpirea şi executarea unor civili şi rebeli ai mişcărilor rivale, au determinat coaliţiile rebele să întoarcă armele împotriva sa.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici