Vinerea trecută, Biden a restricţionat călătoriile spre Africa de Sud şi alte şapte state: Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic şi Malawi.
Încă nu sunt suficiente informaţii despre transmisibilitatea noii variante şi în ce măsură afectează eficacitatea vaccinurilor. Administraţia a adoptat o atitudine proactivă la apariţia variantei Delta care s-a dovedit a fi extrem de contagioasă.
Gradul de anxietate a crescut pentru populaţia americană în condiţile în care celebrarea Zilei Recunoştinţei pe 25 noiembrie i-a oferit un sentiment liniştitor de întoarcere la normalitate. Administraţia de Securitate a Transporturilor a raportat că 2,3 milioane de pasageri au călătorit numai în ziua respectivă.
Între timp, oficialii canadieni din domeniul sănătăţii au confimat duminică primele cazuri de infectare cu varianta Omicron în Ottawa. Au fost confirmate cazuri şi în Germania şi Regatul Unit. Oficialii britanici au reintrodus obligativitatea purtării măştii în magazine şi transportul public.
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de faptul că Omicron are peste 30 de mutaţii într-o parte a virusului numită proteina spike, o structură pe care coronavirusul o foloseşte pentru a pătrunde în celulele pe care le atacă , creând temeri că ar putea sustrage protecţia oferită de vaccinurile disponibile în prezent în Statele Unite.
Incertitudinea din jurul noii variante a servit ca încă un regres pentru popularitatea administraţiei Biden şi pentru Congresul controlat de democraţi, având în vedere că succesul lor politic la alegerile legislative de anul viitor va depinde în parte de rezolvarea pandemiei. Cifrele sondajelor lui Biden au scăzut pe fondul îngrijorărilor legate de economie, de creşterea inflaţiei şi de criza lanţului de aprovizionare.
În timp ce încearcă să restabilească încrederea în gestionarea pandemiei de către administraţia sa, cea mai mare provocare a lui Biden ar putea fi cei aproximativ 60 de milioane de adulţi americani nevaccinaţi şi polarizarea politică în privinţa purtării măştii şi vaccinării.